.
Sam Gooris
dinsdag 5 mei 2020

Oproep Sam Gooris krijgt steun van Dirk Draulans

Ook Dirk Draulans doet een oproep om ons gras te laten groeien.


Dirk Draulans, ambassadeur van de ByeByeGrass campagne, roept iedereen op om (een deel van) het gazon te laten groeien. Hij toont alvast het goede voorbeeld en maakt zijn tuin weer wat wilder. Dirk Draulans waarschuwt ons voor de extreme daling van insectenpopulaties en de toenemende droogte. Een deel van de oplossing ligt in onze tuin.

In deze corona-quarantaine-tijden zijn mensen meer dan ooit bezig met hun tuin. Dat kan uitmonden in te veel activiteit” waarschuwt Dirk Draulans, bioloog en redacteur bij Knack. Een tuin moet toch een beetje zijn gang kunnen gaan om er natuurlijk uit te zien. Een wat wildere tuin biedt immers weerstand tegen periodes van extreme droogte.

Wij leven in een van de droogste regio's van Europa en de maand april is was de droogste april in honderd jaar tijd. Het is belangrijk dat we ons hiertegen wapenen want deze droogtes zullen in frequentie toenemen als gevolg van de klimaatopwarming. Een deel van de oplossing ligt in onze tuinNiet alleen de toenemende droogte is een probleem voor ons allemaal, ook de verlies van biodiversiteit kan het leven zoals we het nu kennen in gevaar brengen. Terwijl de gemiddelde tuineigenaar een tuin zoals die van mij als een wildernis zou bestempelen ben ik hier trots op. We moeten af van de gladgeschoren gazons, want hiermee verlies je zeer veel mogelijkheden voor de biodiversiteit”. Dirk wijst op het feit dat bijna één tiende van onze oppervlakte uit tuinen bestaan, wat iemand in zijn hof doet, heeft dus een grote impact.

Naast een positieve bijdrage voor onze droogteproblematiek en de biodiversiteit word je beloond met een tuin die bruist van leven, kleur en geur. In deze ophoktijden zit ik nooit alleen, ik word immers altijd omringd door vlinders, bijtjes en vogeltjes” zegt Dirk al glunderend.Dirk Draulans is enthousiaste ambassadeur van ByeByeGrass en gaf vorig jaar mee het startschot van deze campagne bij het Atomium. Ook dit jaar is hij weer van de partij, weliswaar vanop afstand. Hij toont het goede voorbeeld vanuit zijn tuin. We mogen gerust wat luier zijn in onze tuin, we doen niet alleen onszelf een dienst, maar ook de planeet.

Meer informatie over de campagne vind je op byebyegrass.eu .

Bio van Dirk Draulans

Meer Over:

Dirk Draulans