.
News Image

Op de set van Safety First The Movie

Een unieke kijk op filmset.
Safety First – The Movie is nu al dé Vlaamse film van het jaar. De avant-première was één grote stunt en vanaf woensdag 16 december palmt de legendarische bewakingsfirma van Dirk Porrez alle bioscoopzalen in. Maar hoe is de film tot stand gekomen? Wat gebeurde er toen actrice Ruth Beeckmans uitviel met een hersenvliesontsteking? En is er in het echt even veel ‘friendship’ tussen de acteurs als op het scherm? Telefacts volgde exclusief 25 dagen lang op de filmset. Van hilariteit, tot frustratie en verdriet.

In Safety First – The Movie krijgen Smos en co de job van hun leven: ze moeten de vip bewaken op één van de beste muziekfestivals ter wereld, Tomorrowland. Naast de vaste acteurs duiken ook heel wat nieuwe gezichten op zoals Tom Waes en Tom Van Dyck. Dat is voor Tim Van Aelst, de bedenker en regisseur van Safety First, de eerste dag meteen een hele uitdaging.

Tim Van Aelst: “Het is wel even schrikken, de crew was verdubbeld. Een mooie mix van oude, vertrouwde mensen met een heleboel nieuwe mensen. Het fijne aan die nieuwe gezichten is dat ze je terug heel scherp zetten, je moet je weer bewijzen. En anderzijds zijn die vertrouwde gezichten ook wel belangrijk en geruststellend om die in je omgeving te hebben. Er zijn ook belangrijke gastrollen bij, Els Dottermans is een grootheid. En Tom Van Dyck is een jeugdidool van mij. Je voelt meteen dat iemand als Tom Van Dyck je wil uitdagen, die vuurt vragen op je af. Tom is ook zelf regisseur, zelf een programmamaker. Dan kan je jezelf maar beter heel goed voorbereiden”.

Telefacts toont o.a. de scènes die tientallen keren worden overgedaan omdat iemand de slappe lach krijgt, de dagen waarop alles tegenzit en de stunts die altijd spanning met zich meebrengen. “Het is altijd spannend om te werken met een stuntman en het resultaat te zien. Dan is het hopen dat niemand ziet dat het een stuntman is. Als acteurs de slappe lach krijgen, ben ik de eerste om daarin mee te gaan. Soms horen ze mij al gniffelen en ben ik de oorzaak. Dan verlies je tijd en moet ik daarna kwaad worden en zeggen: “mannekes stop eens met onnozel doen, we moeten hier wel werken”. Dat is een soort van balanceren op een slappe koord”, aldus Tim Van Aelst.

Actrice Ruth Beeckmans speelt Ingrid in de film, de zus van Dirk Porrez. Tijdens de opnames kreeg ze plots een hersenvliesontsteking en moest ze weken thuisblijven. Telefacts toont beelden van haar stand-in en van haar emotionele terugkeer op de set. “Als ik terug op de set kwam na die hersenvliesontsteking was ik heel blij dat ik naar mijn vrienden mocht”, vertelt Ruth openhartig. “Iedereen was zo lief en zo warm. Dat maakte het extra fijn om terug in mijn ploegje te mogen zijn. Na een draaidag ben ik heel moe, maar ook blij. Omdat het gedaan is en omdat ik naar huis kan, naar mijn dochtertje. Meestal is de crèche al gesloten, maar gelukkig kan ik op mijn moeder rekenen. Als ik dan nog even mijn partner Gary wil zien, als die de nacht opgaat bij de brandweer, dan haal ik eten voor hem en breng ik dat naar de kazerne. Dan zien we mekaar toch nog even met z’n allen.”
Ruth heeft het emotioneel erg moeilijk op de laatste draaidag. Het verhaal is voorbij, voor de acteurs stopt het hier. “Ik ben helemaal niet blij dat het gedaan is. Ik ben verdrietig eigenlijk. Dit zijn mensen die je hebt leren kennen en heel graag bent gaan zien. Niet alleen je 3 medespelers, maar zo’n hele crew en dat maakt mij verdrietig. Dat is zoals klaar zijn op school, dat je al je vrienden gaat missen. Dat gevoel. Of na een kamp dat heel leuk is geweest, afscheid moeten nemen. Ja, dat is niet fijn.”
Safety First – The Movie: exclusief op de filmset, dinsdag in Telefacts.

Telefacts, dinsdag 15 december om 21.45 op VTM.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Safety First