.
News Image

Ontroerend eerbetoon aan Marc Van Eeghem in 'Van algemeen nut'

Ook James Cooke komt langs


Een volstrekt onbelemmerde avond in 1991 blijkt een mooie herinnering te zijn aan een hechte vriendschap tussen Peter Van den Begin, Stef Bos en de betreurde Marc Van Eeghem. Het wordt werkelijk stil in de studio bij Steven Van Herreweghe.


Steven ontdekt een optreden van Stef Bos met opmerkelijke achtergrondmuzikanten in het VRT-archief. Hoewel die muzikanten de kneepjes van het vak duidelijk niet onder de knie hadden, schuilt er toch een ontroerend verhaal over vriendschap achter. Stef Bos, Peter Van den Begin en Marc Van Eeghem leerden elkaar kennen op de toneelschool, maar vooral in het café ertegenover.“In een dronken nacht 28 jaar geleden zei Stef plots dat hij de volgende dag een optreden had. En in de euforie beslisten we gewoon om samen te gaan én mee te doen,” blikt Peter Van den Begin nostalgisch terug.

Dat optreden doorstaat de tand des tijds. Dat zijn gewoon 3 vrienden die zich amuseren. Alles moest toen nog beginnen: geluk, verdriet en vrijheid,” herinnert Stef Bos zich.Het was een aanstekelijk optreden. Steven ziet een bende kameraden op het podium en dat raakt hem. Samen met Stef Bos brengt hij in Van algemeen nut een hulde aan de overleden Marc Van Eeghem.
In aflevering 68 van Witse uit 2009 speelde niemand minder dan James Cooke de gemenerik. James was toen nog een broekventje, een 25-jarige met een beugel. De opnames van Witse vielen samen met de revalidatie van een operatie die alles te maken had met Cookes acteursdroom.

“Op het conservatorium zeiden ze dat mijn kansen als acteur beperkt zouden zijn als ik eruit bleef zien zoals ik eruitzag. Ik zou nooit de prins of de loverboy spelen,” zegt James Cooke.

Steven wil de kijkers waarschuwen voor de onherkenbare James Cooke in Witse.
10 jaar voor Rad van fortuin een monument werd op VTM liep het programma op BRT1. Daar had het dezelfde historische vergissingen, zoals het ‘bloodlichaampje’ van Rosie Jongen. Het valt Steven vooral op hoe Rosie de letters uitspreekt. Ze wilde het goede voorbeeld geven aan haar kinderen die op dat moment leren lezen. Steven is onder de indruk en maakt een nieuwe versie van het Alfabetlied voor Rosie.
En ook:

Steven klaart na 46 jaar het mysterie van de vallende stenen in Wilsele uit en Danny Degrave stond in 1985 model voor een vreemde ogenfitness.
Van algemeen nut: donderdag 28 februari om 20.35 uur op Eén.

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Marc Van Eeghem en James Cooke