.
News Image

Nu al Amerikaanse award voor “De Patrick” met Kevin Janssens

Belgische tragikomedie valt nu al in de bloemetjes.


Debuterend regisseur met Tim Mielants heeft met zijn tragikomedie ‘De Patrick’ al meteen twee prijzen gewonnen op Fantastic Fest in het Amerikaanse Austin, Texas. De Patrick ging er aan de haal met de Prijs voor Beste Film en de Prijs voor Beste Regisseur in de Next Wave Features-competitie waarin aanstormend talent belicht wordt. In juli ging de film met Kevin Janssens in de hoofdrol al aan de haal met de Prijs voor Beste Regie op het Internationaal Filmfestival in het Tsjechische Karlovy Vary. Bij ons loopt de film sinds eind augustus in de bioscoop.

Heel fijn dat deze film zo in de smaak valt aan de andere kant van Atlantische oceaan, zegt Tim Mielants in een eerste reactie. Ik hoop dat het iets universeels kan losmaken.



Fantastic Fest is het belangrijkste genre-event in Noord-Amerika. Voor producent Bart Van Langendonck is het een déjà-vu. In 2011 won een andere van zijn producties, Rundskop van Michaël R. Roskam, er namelijk exact dezelfde prijzen. Voor Rundskop betekende het de start van een mooie carrière.



De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent. Patrick (Kevin Janssens) woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat hij iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf.



Mielants gebruikt de fysieke naaktheid van zijn acteurs om het publiek te ontwapenen en complexe menselijke wezens neer te zetten die enkel en alleen op basis van hun personage kunnen worden beoordeeld, zegt Evrim Ersoy, creative director van het Fantastic Fest.



Tim Mielants schreef het scenario van De Patrick samen met Benjamin Sprengers en Frank Van den Eeden stond achter de camera. Naast Kevin Janssens bestaat de Belgisch-Nederlandse cast uit o.m. Josse De Pauw, Katelijne Damen, Jan Bijvoet, Tine Van den Wyngaert, Frank Vercruyssen, Bouli Lanners, Ariane van Vliet, Hannah Hoekstra, Louis van der Waal, Pierre Bokma, Peter Gorissen, Jean-Benoît Ugeux en Janne Desmet. Ook Jemaine Clement, de Nieuw-Zeelandse acteur bekend van comedy-reeks Flight of the Conchords, speelt een bijrol.



Tim Mielants verwierf eerder bekendheid als regisseur van tv-reeksen. Voor het Amerikaanse netwerk FX regisseerde hij de voorbije jaren twee seizoenen van Legion, gecreëerd door Fargo-bedenker Noah Hawley. De reeks werd door The Guardian getipt als de beste superheldenshow op tv. Verder regisseerde hij ook de thrillerreeks The Terror voor AMC, net als het volledige derde seizoen van de BBC-serie Peaky Blinders. In eigen land regisseerde hij het eerste seizoen van fictiereeks Cordon.



Paradiso Filmed Entertainment bracht De Patrick op 28 augustus in de Belgische bioscopen. De Duitse sales agent Beta Cinema vertegenwoordigt de film wereldwijd.



De Patrick is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met Eyeworks Film & TV Drama, Topkapi Films, Versus Production en vtm. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds, het CCA, het Nederlands Filmfonds en de Belgische Tax Shelter. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders in De Patrick.