.
News Image

Nora Tilley overleden na strijd tegen ALS.

Nora Tilley op 67-jarige leeftijd overleden.


De VRT meldt het overlijden van Nora Tilley, de actrice is op 67-jarige leeftijd ingeslapen. Ruim een jaar geleden raakte bekend dat bij actrice Nora Tilley ALS werd vastgesteld.

Nora Tilley ging daar op een moedige manier mee om, dat weet ook regisseur Jan Verheyen die net in die periode met haar mocht samenwerken voor de film van De Collega’s.

Het was in de bekende VRT-reeks dat Nora Tilley als dactylo Caroline Van Kersebeke schitterde aan de zijde van onder andere Rene en Manu Verreth, Jaak Van Assche en vele anderen.

Daarnaast was Nora Tilley ook een tijdje in onder andere Thuis, Het Pleintje, Wittekerke en zelfs in Familie te zien. Nora Tilley was een graag geziene actrice bij haar collega’s.



Nora was thuis gevallen en dacht dat er weinig aan de hand was. “Ik was dus domweg door mijn knieën en mijn spieren gegaan”, vertelde de actrice eerder. Enkele onderzoeken later werd ze gerustgesteld: ALS zou het niet zijn. Maar naarmate de tijd vorderde, werden de problemen alsmaar groter. Het zou uiteindelijk meer dan een half jaar duren vooraleer de diagnose ALS gesteld zou worden.



Begin februari begon mijn linkerhand raar te doen en werd ze krachteloos. Op de cursus pottenbakken verloor ik mijn grip op de klei. Ik liet meer dan eens mijn vork vallen tijdens het eten”, vertelde vorig jaar in Het Laatste Nieuws. Ook het stappen ging steeds moeizamer. Vrij snel had ik een wandelstok nodig. Alleen op stap gaan werd gevaarlijk. Ik was ook doodsbenauwd om weer te vallen, want als ik viel geraakte ik onmogelijk recht. Dat had ik ook al met scha en schande ondervonden. Pas na vele onderzoeken kwam Nora in het UZ van Leuven terecht. Daar werd de diagnose ALS ofwel Amyotrofische Laterale Sclerose vastgesteld, een dodelijke neurologische ziekte die zowat alle spieren aantast.



Vorig jaar was Nora Tilley nog te zien zijn in de bioscoopfilm De Collega’s 2.0 waarin zij samen met enkele andere oorspronkelijke Collega’s een cameo had. Het werd uiteindelijk een vrij kleine rol. Eerder wou Tilley voor die rol bedanken. “Toen ik hoorde dat ik ALS had, wou ik afhaken. Regisseur Jan Verheyen was omvergeblazen door het nieuws maar vroeg me toch om nog eens over die rol na te denken. Ik heb hem na een week opgebeld en gezegd dat hij op me kon rekenen. Uiteindelijk is die laatste opnamedag op 12 juni 2018 nog heel plezant geworden”, vertelde Nora nog.



Nora wou de première van De Collega's 2.0 voor geen geld van de wereld missen. Daar kreeg zij een oorverdovend applaus van het aanwezige publiek maar ook van haar collega's. Nora heeft haar strijd gestreden, zij zette zich op haar manier in voor de ALS-liga. Helaas heeft zij die strijd verloren, net in de week dat de VRT besloten heeft om een spot voor de ALS-liga te weigeren. In het kader van Wereld-ALS dag, dat plaatsvindt op 21 juni, ontwikkelde de ALS Liga België in samenwerking met het communicatiebureau Publicis Brussel een campagne om het grote publiek te sensibiliseren omtrent de impact van de dodelijke ziekte ALS. Vanuit de VRT werd deze ALS-spot geweigerd omwille van een te harde realiteit dat te onthutsend is voor het VRT-kijkend Vlaanderen.



‘Vanuit de ALS Liga betreuren wij het feit dat onze spot geweigerd is omwille van haar harde realiteit. Campagnes van andere organisaties, die onderaan dit bericht teruggevonden kunnen worden, bevatten ook schokkende beelden maar worden vervolgens wel vertoond. De spot is gefilmd met een ALS-patiënt in de hoofdrol die volledig achter het scenario stond. Volgens de ALS Liga heeft de VRT het recht niet te beslissen of iets te hard is als dit in de werkelijkheid een effectieve realiteit is. Omdat wij iedereen willen laten zien hoe groot de impact van ALS op een mensenleven is, doen wij er alles aan om de spot toch naar het grote publiek te brengen,’ zegt Evy Reviers, CEO van de ALS Liga.



Nora koos wellicht niet toevallig dit moment uit om de euthanasie te laten uitvoeren. Op Wereld-ALS dag kon zij op haar manier aandacht geven aan deze vreselijke ziekte.

Borstkanker overwon zij, helaas heeft zij de strijd tegen ALS verloren. RIP Nora Tilley.


Bio van Nora Tilley

Meer Over:

Nora Tilley