.
News Image

Nina Babet maakt haar debuut als “Streams”

Wie kent Nina Babet niet in de muziekwereld? 


De fantastische Nina Babet die voor tal van muzikanten een onmisbare steun is op het podium. Ze heeft er lang over gedaan maar soms moet iets heel lang rijpen voor het beste resultaat.





Zelfs als die naam niet meteen een belletje doet rinkelen, klinkt de stem meteen vertrouwd. Nina Babet staat immers bekend als 1 van de meest veelgevraagde achtergrondzangeressen in België. De lijst artiesten die de voorbije jaren haar hulp inriepen is even lang als veelzijdig: Arno, Natalia, Admiral Freebee, Ozark Henry, Adamo, The Scabs, Soulsister, Junior Jack, Lady Linn... En Milow, uiteraard, bij wie ze live al jaren tot de vaste waarden behoort. Nina vindt het fijn om haar talent ten dienste van anderen te stellen, en het leidt geen twijfel dat ze dat in de toekomst nog zal blijven doen. Maar tegelijk voelt ze zich nu klaar om ook zélf op de voorgrond te treden, en centraal op het podium te staan.



Dat was niet zo gepland. Ze schrijft al eigen nummers sinds haar achtste, en toch had ze nooit de behoefte om daarmee naar buiten te treden. Misschien uit onzekerheid. Of omdat ze dacht dat niemand erop zat te wachten. Dit keer wilde ze de songs wél vastleggen. Omdat ze voelde dat het belangrijk was. “Het leek me zinloos om te wachten tot iemand anders over de brug zou komen, dus ik heb zelf een platenfirma opgericht en breng mijn debuut in eigen beheer uit. Ik ben betrokken bij elk aspect van de plaat. Het is heel bevrijdend om te ontdekken dat dat zomaar kan zonder inmenging van buitenaf. Yes I can! Dat gevoel van vrijheid, van mijn lot in eigen handen te kunnen nemen, is onbeschrijfelijk. Ik heb op korte tijd ontzettend veel geleerd.”



Met producer Yannic Fonderie vond ze de geschikte soulmate om mee aan de slag te gaan. Maar de beslissing om het resultaat dit keer wél met het grote publiek te delen, is pas heel laat gekomen. Het voelde gewoon juist om dit nu te doen” zegt ze. “Tien jaar geleden zou ik een plaat als deze nooit hebben kunnen maken. Maar in deze fase van mijn leven leek het een natuurlijke stap. Al blijft het heel spannend. Een beetje beangstigend ook. Omdat de songs heel persoonlijk zijn.” Dat zegt ze niet omdat zoiets goed klinkt in een bio. Vraag haar waar de teksten over gaan, en ze raakt amper uit haar woorden. Er vallen lange stiltes, en er volgen verontschuldigingen. “Ik vind het écht heel moeilijk om over te praten. Ik speel geen rolletje in die songs: ik ben honderd procent mezelf. Dat was mijn voornaamste graadmeter, ook: oprechtheid. Elk nummer komt recht uit mijn hart. Daar durf ik dingen zeggen die me in een gesprek veel zwaarder vallen.”



Eerlijk: je voelt de emotie in elke seconde van de plaat. En er tekenen zich gaandeweg toch enkele thema's af. De melancholie van het dagelijkse bestaan, bijvoorbeeld. En het eeuwige gevecht met de struikelblokken van de liefde, een onderwerp dat zo universeel is dat iedereen zich ermee kan identificeren. Elders gaat het over de levenslange zoektocht naar iets zonder echt te weten wat. En over de moed die soms nodig is om je eigen gevoelens te durven erkennen, zelfs wanneer je er zelf door verrast wordt.



Wat vast staat, is dat Nina Babet nu ook klaar is om het grote publiek te verrassen. Met een nieuwe naam - Streams verwijst naar de spontane manier waarop de muziek door haar aderen stroomt - en een debuut dat even authentiek als gedurfd klinkt. Vrij als een vogel is ze. En klaar voor het grootste avontuur uit haar leven met het album “I am” waarvan de single “Waiting for you” op 4 oktober gereleaset werd. Yes she can!



(l.t.)


Bio van Nina Babet

Meer Over:

Nina Babet