.
News Image

Nieuwe rubriek bij Iedereen Beroemd: Bienvenue Brecht

Vanaf dinsdag 3 januari 2017 gaat Brecht op stap.


Kent u Brecht nog? In 2013 volgde Iedereen beroemd hem toen hij met de rubriek Brecht zkt werk 40 verschillende beroepen uitprobeerde vooraleer hij zijn studiekeuze maakte. Die keuze heeft Brecht ondertussen gemaakt, en hij hield er een bijzonder engagement voor ontwikkelingssamenwerking aan over. In Iedereen beroemd deelt Brecht de komende weken zijn ervaringen bij een ontwikkelingsproject van Broederlijk Delen in Burkina Faso.



“Bienvenue Brecht” was wat hij overal en steeds te horen kreeg in Burkina Faso. Brecht, een jonge twintiger uit Zomergem met een vurige wens om ontwikkelingswerker te worden, trok een maand lang naar één van de armste maar hartelijkste landen ter wereld. Hij werd op sleeptouw genomen door enkele partnerorganisaties van Broederlijk Delen in Burkina Faso.



Brecht Herteleer is geen Iedereen Beroemd-onbekende. In 2013 was hij al het gezicht van de rubriek “Brecht zkt. Werk”. Vorige zomer kruisten de paden elkaar opnieuw en werd duidelijk welke dromen Brecht koesterde.

“Twee jaar geleden kreeg ik de kans om een weekje naar Benin te gaan, ook West-Afrika. Die week heeft mij echt getriggerd om terug te keren maar ook om meer te leren over mondialisering en de gevolgen ervan. Via cursussen en mijn opleiding 'Agro- en biotechnologie groenmanagement' kwam ik steeds meer te weten over duurzame ontwikkeling en zo ook over ontwikkelingssamenwerking. Door mij in te zetten als ontwikkelingswerker heb ik het gevoel dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Een solidaire wereld waarin iedereen kansen kan krijgen en grijpen.

Ontwikkelingssamenwerking is iets heel complex en ik versta er nog veel te weinig van. Maar ik weet wel dat het echt belangrijk is om te luisteren naar de mensen en samen te werken aan hetgeen wat zij willen. Ontwikkelingswerk maakt je ook rijker als persoon.”



In Broederlijk Delen vond het programma de ideale samenwerkingspartner bereid om deze droom in vervulling te laten gaan én vooral: de uitdaging aan te gaan.



“Niet evident om een dergelijk samenwerkingsproject op de rails te zetten, maar we zagen dit als een mooie kans om het thema structurele ontwikkelingssamenwerking voor een breder publiek toegankelijk te maken,” zegt Karel Ceule, persverantwoordelijke van Broederlijk Delen. “Bovendien delen we met Iedereen Beroemd belangrijke waarden. Iedereen Beroemd staat voor verwondering en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn. De makers zoeken naar boeiende verhalen die ontroeren, ontspannen of herkenning opleveren. Hun manier van werken wekt vertrouwen. Daarom waren we heel enthousiast om met hen samen te werken.”



Brecht greep de kans met beide handen aan. Hij was hij te gast bij sesamboer François en zijn familie, hij gaf met de lokale animator een workshop aan Afrikaanse boeren, ging bijenrushes controleren en ging hij een opleiding volgen over enkele typische planten met Amssetou, animatrice van een vrouwenorganisatie.


Bio van Brecht Herteleer

Meer Over:

Brecht Herteleer