You are here

Nederland wint 64ste Eurovisie Songfestival

19/05/2019 05:58-

Nederland trots op overwinning Duncan Laurence.

Duncan Laurence is de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019, dat dit jaar plaatsvond in Tel Aviv, Israël. De 25-jarige singer-songwriter wist met zijn nummer ‘Arcade’ zo’n 200 miljoen kijkers te roeren en de harten van de Europeanen te veroveren. AVROTROS, de omroep die het muziekevenement uitzendt en verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, is ontzettend trots op Duncan en feliciteert de zanger met zijn historische overwinning.

Hoewel Duncan Laurence bij de bookmakers op 1 stond, bleef het tot het allerlaatste moment spannend. De vakjury's hadden Duncan beloond met een derde plaats, hij moest Zweden en Noord-Macedonië voor zich laten. De stemmen van het publiek zorgden echter voor een ommekeer, de twee bestscorende artiesten bij de vakjury kregen van het publiek minder punten. Nederland haalde het met 492 punten uiteindeljk van Italië (465 punten) en Ruland (369 punten).

Voor Nederland is het de vijfde overwinning op het Eurovisie Songfestival. Duncan Lauwrance mag het rijje van Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959), Lenny Kuhr (1969) en Teach-In (1975) vervoegen. Want ja, het was al 44 jaar geleden dat Nederland nog eens met de overwinning aan de haal ging.

Duncan Laurence is door het dolle heen met zijn overwinning: “Dit is echt een droom die uitkomt. Het is fantastisch dat zoveel mensen in Europa en daarbuiten ‘Arcade’ in hun hart hebben gesloten. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen en ik kan niet wachten om Europa muzikaal te gaan veroveren met mijn muziek.”

Eric van Stade, algemeen directeur van AVROTROS, is euforisch over de uitslag: “Het Eurovisie Songfestival is het meest prestigieuze muziekevenement van Europa. Het is niet te beschrijven hoe trots en gelukkig ik ben dat Nederland na 44 jaar weer heeft gewonnen. Duncan heeft een fenomenaal optreden gegeven en is een zeer verdiend winnaar. 'Arcade' heeft niet alleen mij, maar ook miljoenen mensen over de wereld geraakt in het diepst van hun ziel. Nederland stond de afgelopen weken als één man achter Duncan. Daar ben ik als directeur van een omroep die mensen wil samenbrengen ontzettend trots op”.

Volgend jaar is het dus naar Nederland om de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival te organiseren. Die organisatie zal de komende dagen, weken en maanden wellicht voor heel wat discussies zorgen bij onze noorderburen. Ook daar heeft de openbare omroep te kampen met besparingen. De organisatie van het liedjesfestival zal een extra buitengewone uitgave zijn waarbij in de budgetten geen rekening werd gehouden. Maar de Nederlanders zullen dat zonder twijfel oplossen. Proficiat Nederland met de overwinning!

Meer nieuws over:

Duncan Laurence

Gerelateerde foto's:

Rode Neuzen Dag XL

Duncan Laurence - Antwerpen - 29/11/2019

Gerelateerde bio's: