.
News Image

Na 40 uur weeën moest Tatyana Beloy naar ziekenhuis voor bevalling

Ik schreeuwde een soort oerkreet: ‘Nééé!

 


Amper 3 weken geleden werd Tatyana Beloy voor de eerste keer mama. Dat was een hele belevenis. Toen Tatyana 7 maanden zwanger was brak de coronacrisis ook bij ons los en sloot zij zich op. In Humo doet zij deze week haar verhaal. “We hebben onszelf erg goed beschermd. Mijn man had begin maart al een voorraad handgel en mondmaskers gekocht, nog voor die overal uitverkocht waren. We lieten niemand binnen. Geen familie, geen vrienden, ook niet in de tuin. Ik besloot zelfs om thuis te bevallen, omdat ik geen zin had in die ziekenhuistoestanden die je in het nieuws zag”. Tatyana had echt geen zin om in het verloskwartier omringd te worden door mensen met mondmaskers op. Neen, zij koos ervoor om thuis te bevallen en vond een vroedvrouw die haar zou begeleiden. En die vroedvrouw heeft werk gehad. Tatyana had al gedurende 25 uur weeën voor zij de vroedvrouw belde. Het mocht wel eens gaan gebeuren. Maar er was een probleem: Tatyana had nog geen ontsluiting.



“Op zondag, na 40 uur weeën, zei de vroedvrouw dat ik beter naar het ziekenhuis kon gaan. Ik had nog altijd thuis willen bevallen, maar mijn angst voor de kraamkliniek was nergens voor nodig: de Covid-test waar ik zo tegen had opgezien – die staafjes in je neus, brr – bleek ook rectaal te kunnen, dat mondmasker dragen viel best mee en de vroedvrouwen en de gynaecoloog waren erg vriendelijk”, vertelt Tatyana in Humo. Maar ook in het ziekenhuis gebeurde er niet veel. De gynaecoloog vreesde voor een keizersnede te moeten gaan en dat kwam bij Beloy over alsof de paniekknop werd ingedrukt. “Ik schreeuwde een soort oerkreet: ‘Nééé!’ En ik begon te persen alsof mijn leven ervan afhing. ‘Ik zie het hoofdje!’ zei de gynaecoloog. Iedereen juichte alsof we een marathon aan het winnen waren. Niet veel later was Wolfgang er. Het meest magische moment van mijn leven”, weet Tatyana Beloy.



Wolfgang werd geboren en Tatyana was mama. Een mama die geen bezoek kreeg in het ziekenhuis, maar dat vond zij niet erg. Nu kon zij in alle rust genieten en dat deed haar goed. Afgelopen weekend vertelde Beloy op Radio 2 al dat zij blij was dat er niemand op bezoek kwam, terwijl zij wel meteen aan het bed van haar zuster stond toen die moest bevallen. Tatyana belde na haar bevalling naar haar zus om haar excuses aan het bieden. En in het ziekenhuis waar Tatyana bevallen is, gaan ze nu bekijken om het bezoek in de toekomst wat af te bouwen, de rust doet de kersverse mama en de pasgeboren baby goed.



Eén van de eerste wapenfeiten als mama liep trouwens fout. Tatyana werd bij één van de eerste consultaties van de kinderarts op de vingers getikt: Wolf had zijn pamper achterste voren aan en daar zal wellicht nog lang mee gelachen worden.

Het volledige verhaal leest u deze week in Humo.


Bio van Tatyana Beloy

Meer Over:

Tatyana Beloy