.
Moora Vander Veken in Thuis
woensdag 3 mei 2017

Moora Vander Veken brengt tijdloze Tiny-boeken tot leven

Moora Vander Veken spreekt stem in van Tiny.

VTMKZOOM zorgt vanaf zaterdag 13 mei 2017 voor nostalgie op het scherm met de animatieserie Tiny. De serie is gebaseerd op de bekende Belgische kinderboekenreeks van Gijs Haag en Marcel Marlier, die voor het eerst verscheen in 1954 en sindsdien door generaties kinderen wereldwijd is verslonden. Tot nu toe werden er al meer dan 110 miljoen exemplaren van verkocht. VTMKZOOM brengt nu als eerste de animatiereeks met Vlaamse stemmen. Het is Moora Vander Veken, bekend van rollen in de Studio 100-reeks Amika en de populaire soap Thuis, die de stem van Tiny wordt.

Moora Vander Veken: “Toen ze mij vroegen om de stem van Tiny in te spreken, heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben opgegroeid met haar boekjes, dus voor mij is het pure nostalgie. Het is ook enorm leuk om te doen, omdat Tiny zo’n vrolijk en lief personage is. Daar wordt je zelf meteen gelukkig van.”

De serie Tiny breit verder op de avonturen uit de boeken. Het meisje is zo’n 9 jaar en ontdekt samen met haar vriendinnen en haar hondje Poeffie bijzondere dingen. Omdat de reeks 52 afleveringen telt, werden er extra personages toegevoegd. Zo is er bijvoorbeeld Emilie, de dochter van de lokale burgemeester, die Tiny en haar klasgenootjes pest. Ook de animaties en de leefwereld van Tiny werden wat aangepast aan de hedendaagse tijd, zonder echter té modern te ogen.

Ook andere Vlaamse actrices vertolken een stemmetje in de reeks, zoals Ianthe Taverniers (Echte Verhalen: De Buurtpolitie), Rilke Eyckermans (De Zonen van Van As), Priske Dehandschutter (Familie) en Sara Gracia Santacreu (Skilz).

Het succes van Tiny gaat ver voorbij de landsgrenzen: de boekenreeks werd vertaald in maar liefst veertig verschillende talen, waaronder het Indonesisch, Hebreeuws en Chinees. De naam van Tiny werd in enkele landen vervangen door een andere populaire naam uit de taal. In het origineel Frans heette Tiny Martine, in het Engels werd dat Debbie, in het Zweeds Mimmi en in het Servisch Maja.