.
Michel Van den Brande
woensdag 31 augustus 2022

Michel Van den Brande neemt afscheid: “Ze wacht op haar dood”

Ze is de jongste van 3 kinderen

Het zit Michel Van den Brande niet mee. Zijn zus Claire vecht al enige tijd tegen verschillende kankers en de strijd lijkt niet meer gewonnen te kunnen worden. De nog veel te jonge vrouw is stervende en dat komt hard aan bij de familie.

“Eer was er longkanker, daarna kwam keelkanker. Mijn zus is op, ze ziet het niet meer zitten. Alle behandelingen zijn stopgezet. Ook haar nierdialyse. Ze krijgt enkel nog morfine, dus de nieren zullen haar langzaam vergiftigen nu. ’t Is hard om te zeggen, maar ze wacht nu op haar dood”, zucht Michel in Dag Allemaal.

Ook voor Claire is het erg confronterend. “Wat gaat er allemaal door haar heen als al het bezoek uit de kamer is verdwenen. Wat een einde, zeg. Al een geluk dat ze omringd wordt met de beste zorgen. Er is daar een gezellige, huiselijke sfeer.”

Michel heeft veel bewondering voor de mensen die daar dag in dag uit de patiënten verzorgen. Want makkelijk kan het allemaal niet zijn.

Claire moet zich erbij neerleggen en ziet haar einde dag na dag naderen. “Ze had gewoon teveel pijn, verder behandelen had geen zin meer. Maar uiteraard vloeien er tranen na elk bezoek. Haar derde kleinkind is amper enkele weken oud. Het is een groot onrecht dat ze nu al moet gaan.”