.
Michel Van den Brande en Fons
dinsdag 15 juni 2021

Michel Van den Brande koopt AED toestellen voor heel grondgebied Blankenberge

“Als deze toestellen er waren geweest leefde mijn vriend Fons misschien nog”

Kontrimo-baas en ‘Sky Is The Limit’-ster Michel Van den Brande moest enkele weken geleden één van zijn beste vrienden afgeven na een plotse hartstilstand. Het duurde minuten voor iemand de hartmassage opstartte en ook de toegesnelde MUG’s moesten helemaal vanuit Knokke en Brugge komen. Kostbare minuten die voorbij gingen meende Van den Brande. Dat zette hem tot nadenken want zo’n drama mag nooit meer gebeuren in Blankenberge, met wie dan ook. Er zijn in Blankenberge een zevental AED toestellen waarvan er maar één of twee dag en nacht beschikbaar is. Nu worden dat er, dankzij Van den Brande vijftien.

Michel Van den Brande is nog steeds heel aangeslagen wanneer het gaat over het verlies van zijn goede vriend Fons. “Fons was echt één van mijn beste vrienden. Gedurende de hele lockdown zat hij in onze bubbel van 4. We aten samen, lachten samen, maakten plezier op evenementen kortom een vriend voor het leven. Fons hielp ook in de hotels van Ben van het Witte Paard, dus hij was een graag gezien en gekend figuur in Blankenberge. Nee het zal er nooit meer zijn zoals het geweest is. En net daarom besloot ik , om als eerbetoon aan Fons, ervoor te zorgen dat over heel het grondgebied AED toestellen worden geplaatst die wel bijna 24/24 uur bereikbaar zijn. In hotels met nachtwakers, horecazaken, enz. Toestellen die makkelijk bedienbaar zijn, die iedereen kan gebruiken en kan zien en die vooral…levens kunnen redden. Op elk toestel komt ook een stikker als eerbetoon aan Fons, met zijn foto erop, zodat hij nooit vergeten wordt. Fons komt er helaas niet mee terug, maar als door deze investering van toch enkele duizenden euro’s er één mens kan gered worden, is Fons zijn dood niet voor niets geweest", aldus Van den Brande.

Michel wil zijn toestellen verspreiden over heel het grondgebied van Blankenberge, zodat ze voor iedereen vlot en makkelijker bereikbaar zijn. “Ja, het voordeel van in Blankenberge te wonen is dat ik er ook heel veel mensen ken natuurlijk. Zo ga ik er eentje plaatsen bij de Oesterput van mijn vriend Piet, bij de Venitien op de Zeedijk alsook op de Pier. Uiteraard ook ééntje in mijn brasserie Pand18, net als in restaurant Ten Doele, maar evengoed op de Camping Jamboree waar ik ook mijn hart aan verloren heb en waar jaarlijks honderden mensen op vakantie komen. Dan nog één in Het Witte Paard en Hotel Azaert waar Fons voor de deur zijn hartaanval kreeg. Het liefste zou ik hebben dat geen enkel toestel ooit moet gebruikt worden, maar als er iemand neerstuikt, mensen alstublieft gebruik ze! Ik kan niet genoeg benadrukken dat niets doen erger is dan te proberen iemand te reanimeren. Ik heb ook gekozen voor toestellen die gemakkelijk bedienbaar zijn, die praten en zeggen wat je moet doen en die veilig zijn, zowel voor slachtoffer als voor de gebruiker.” Zegt Michel. Ook op zijn bedrijf Kontrimo in Temse plaatste hij al een defibrillator, net als in zijn loft in Blankenberge.

Van den Brande plaatste vandaag een bestelling van 8 AED toestellen, een investering van goed 13.000 euro. Begin juli moeten alle toestellen hangen en zullen ze beschikbaar zijn voor iedereen die in Blankenberge is. “Binnen enkele weken beginnen de vakantiegangers en toeristen toe te stromen en dan is het belangrijk dat ze er hangen. En het kan natuurlijk iedereen overkomen op de meest onverwachte moment. Kijk naar die jonge Deense voetballer eergisteren. Ik was die match aan het kijken, net als miljoenen anderen ter wereld en ineens valt die neer. Gelukkig hebben ze hem erdoor gekregen, maar ik kreeg er echt kippenvel van. Dat is een zoon, een partner en papa van iemand en knip, het was bijna gedaan. Nee, ik hoop echt dat ik zoiets nooit meer hoef mee te maken en dat niemand dat ooit hoeft mee te maken. Het is misschien een druppel op een hete plaat maar als ik nu het aantal toestellen in Blankenberge kan verdubbelen, is de kans misschien dubbel zo groot dat het mensenlevens redt, en dat is toch het allerbelangrijkste” aldus Michel Van den Brande.