.
Michel Van den Brande
woensdag 8 maart 2023

Michel Van den Brande blikt terug op zijn jeugd 

Zijn kindertijd is de drijfveer achter zijn carrière 

In een interview met Het Laatste Nieuws blikt de bekende ondernemer Michel Van den Brande terug op zijn jeugd. Een jeugd die ervoor gezorgd heeft dat de bekendste stellingbouwer van Vlaanderen zich opgewerkt heeft van arbeider tot bedrijfsleider.

Van enige harmonie was in het gezin waar de kleine Michel opgroeide geen sprake. Dat geld een schaars goed was voor de familie Van den Brande had daar waarschijnlijk wel wat mee te maken.

Veel fijne jeugdherinneringen heeft Michel dan ook niet. “Ik heb een vreselijke kindertijd gehad. Geld was schaars en ik kreeg meer slaag dan voedsel”, klinkt het.

Geld voor extra’s zoals een fiets om mee naar school te rijden was er niet. En dus fietste de kleine Michel maar op een gestolen exemplaar naar school. En ook tijdens de rit naar school liet de armoede zich voelen: “Toen mijn klasgenoten eens stopten om een Mars te kopen, die toen een halve Belgische frank kostte. Dat geld had ik niet. Toen ik een stukje vroeg, gooiden ze de verpakking op de grond. Ik raapte die op en likte de restjes chocolade eraf.” En ook aan het feest van Driekoningen denkt hij liever niet terug. “Mijn ouders verplichtten om ons Driekoningen te gaan zingen en het geld af te geven. Toen er eens per ongeluk 20 frank (het equivalent van 50 eurocent vandaag, red.) in mijn broek bleef zitten, kreeg ik rammel.”

Het hoeft dus niet te verbazen dat Van den Brande ervoor gekozen heeft om hard te werken zodat hij financieel niets te kort komt. Ook heeft zijn moeilijke jeugd heeft er voor gezorgd dat hij makkelijk geld geeft aan mensen die het minder breed hebben. “Al is het niet realistisch om de hele wereld te redden. Ik ben tenslotte geen miljardair”, besluit hij.

Bio van Michel Van den Brande