.
News Image

Mary Boduin in Radio 2 Eregalerij

Zij schreef de grootste hits van onder andere Ann Christy.


Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Axelle Red, auteur-componist Stefaan Fernande én tekstschrijfster Mary Boduin op in De Eregalerij voor een Leven vol muziek. Mary Boduin is geen onbekende voor muzikaal Vlaanderen.



De Rotterdamse Mary Vijg belandde aanvankelijk in België als actrice. Ze acteerde tien jaar bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, waar haar artiestennaam Boduin ontstond. Na enkele jaren kreeg ze een aanbieding om een rolletje te spelen in een film met Louis de Funès, 'Les grandes vacances'. In die periode vroeg Anton Peters haar om eens een tekst voor Louis Neefs te schrijven op muziek van Freddy Sunder. Het was in de reeks Canzonissima, de toenmalige uiterst populaire jarenlange reeks die songs zocht voor het Songfestival. Het werd 'Alleen met z'n twee' dat meteen succes kende en de B-kant werd van 'Oho ik heb zorgen'. Onmiddellijk kwamen de meeste zangers bij haar om teksten.



Enkele jaren daarna vroeg Maurice Huysman, directeur van de Muntschouwburg haar om een vertaling te maken van 'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat', de eerste musical van Andrew Lloyd Webber. In diezelfde periode werd Mary gevraagd om artistiek directrice te worden van de Mudra, de dansschool van Maurice Béjart. Ze werkte daar enkele jaren en kon met Béjart op reis naar Venetië en andere buitenlandse evenementen. Ondertussen schreef Mary verder en haar repertoire mondde uit in meer dan 500 songs, die niet altijd uitgegeven zijn.



Mary schreef in opdracht van de toenmalige BRT namelijk ook talloze teksten en vertalingen voor zangers als Jimmy Frey en Anneke Soetaert die nooit op plaat kwamen, maar enkel voor radiouitzendingen geschreven werden. Ze werkte voor artiesten als Liliane St-Pierre, Gunther Neefs, Samantha, Johnny White, Jo Vally, Udo en vele anderen. Met Ann Christy scoorde ze drie nummer 1-hits: 'Dag vreemde man' (tekst), 'Gelukkig zijn' (tekst en muziek) - het nummer waarmee Ann ons land vertegenwoordigde op het Eurosongfestival in Stockholm in 1975 - en 'Blij bij jou te zijn' (tekst). Met het verhaal over deze muzikale vriendschap treedt Mary al verscheidene jaren op in de Vlaamse culturele centra, met 'Dat heet dan gelukkig zijn'. In maart staat ze met deze voorstelling nog in Antwerpen en Gent.

Bio van Mary Boduin

Meer Over:

Mary Boduin