.
Martine Jonckheere
woensdag 28 februari 2024

Martine Jonckheere: “Die man moet ik leren kennen”

Ze zag hem toevallig passeren

Voor eeuwig en altijd samenblijven, het is niet ieder koppel gegeven. Wie het wel gegeven is, is Martine Jonckheere en haar man Filip. In juni zijn de 2 44 jaar samen. Zij leerden elkaar kennen in Zwijnaarde bij Gent, waar de vriend van de zus van Filip op kot zat, vlak naast Martines moeder.

“Mijn moeder en de vriend van zijn zus woonden in een doodlopend straatje. Ik had er al meermaals een Volkswagentje opgemerkt. Een Kever. Ik ben altijd zot geweest van die autootjes”, zegt Martine in Primo.

Op een dag stapte een jongeman met een wit hem en rood gestipte das uit de wagen. Het was midden in de new-waveperiode en dat was toen mode. Martine was meteen enthousiast.

“Ik dacht: 'Die man moet ik leren kennen.' Op een dag ben ik gewoon bij het lief van zijn zus gaan aanbellen. In mijn slaapkleedje. Die Engelsman deed open: 'Yes, what's the pro- blem? 'Klopt het dat hier een bekende muzikant komt?' vroeg ik. Want Filip had toen veel succes met zijn band Luna Twist. Ineens hoorde ik Filip vanuit de huiskamer roepen: 'Is het dat meisje van hiernaast?'”

Filip had Martine dus ook al opgemerkt en omdat hij auto-didact is als muzikant, en zijn eigen muziek niet kan noteren, vond hij iemand die aan het conservatorium studeerde wel interessant. “Zij kon mijn muziek uitschrijven. Maar Martine zat in de richting Woordkunst en Drama. Dat hoorde ik achteraf pas, toen het kwaad al was geschied.”