.
News Image

Martin Heylen belt opnieuw aan in Zelfde deur, 20 jaar later

Martin Heylen trekt grote ogen en ziet veel veranderen .


Vanaf maandag 28 september belt Martin Heylen weer aan bij allerlei deuren in Vlaanderen, voor een gloednieuw seizoen van Zelfde deur, 20 jaar later. Twintig jaar geleden belde Martin aan bij zo'n tweehonderd willekeurige deuren voor zijn rubriek in Man bijt hond. Op goed geluk, op zoek naar het verhaal achter de gevel. Dat gaf een tijdsbeeld van het dagelijks leven in Vlaanderen. Maar er kan veel veranderen in een mensenleven. Nu, twintig jaar later, staat Martin voor dezelfde deuren. En weer belt hij aan, zonder te verwittigen, niet wetend wie er zal openen.Martin is benieuwd naar welke dromen zijn vervuld of vervlogen, welke obstakels zijn overwonnen en hoe. En opnieuw is er de verrassing, ontroering, het blij weerzien, lachen en wenen. Wat doet het leven met een mens, en wat doet een mens met het leven?

Martin Heylen: Na deze tweede reeks ben ik de waarde van elke dag nog hoger gaan inschatten. Weet je: de 'goede ouwe tijd', dat is eigenlijk wat we nu beleven, en waar we later op zullen terugkijken - een beetje bedroefd, een beetje dankbaar. Dat komt hier heel sterk uit. Het besef dat je beter nu je tijd steekt in wat later een goede herinnering kan worden. Twintig jaar is zo voorbij. Durf te leven. Want op het einde heb je misschien meer spijt van de dingen die je niet hebt durven doen dan van de vergissingen die je durfde te maken.Voor het Eén-programma Man bijt hond trok Martin in 1998 voor het eerst een lijn door de landkaart van Vlaanderen. In elke gemeente of stad waar die rechte lijn doorsneed, belde hij op goed geluk aan. Zo stapte hij de meest uiteenlopende huiskamers en levens binnen, met mooie en oprechte reportages achter de gevels tot gevolg. Vlaanderen ontdekte vijf jaar lang de bijzondere verhalen achter het schijnbaar alledaagse leven, via toevallige ontmoetingen in de vijf provincies. Tegelijk werd de rubriek letterlijk een dwarsdoorsnede van het leven in Vlaanderen.

Nu, twintig jaar later, staat Martin voor dezelfde deuren. En weer belt hij aan, zonder te verwittigen. Wie zal de deur openen? Hoe is het de vroegere bewoners vergaan? Het leven vloog vooruit en er is sindsdien veel gebeurd. Het doet ons vanzelf nadenken over wat ons de komende twintig jaar in ons leven te wachten kan staan.Zelfde deur, 20 jaar later: vanaf 28 september elke maandag om 20.40 uur op Eén.