.
Marlene de Wouters
maandag 9 januari 2023

Marlène de Wouters: “Ze waren op de hoogte, maar ze zwegen”

Ze wist niet wat te doen

Nog lang voor er sprake was van #MeToo vonden er al heel wat grensoverschrijdende praktijken plaats in Vlaanderen en daarbuiten. Ook Marlène de Wouters kreeg er al mee te maken ten tijde dat ze nog bij VTM zat. Het heeft ervoor gezorgd dat ze VTM uiteindelijk heeft verlaten.

Ze kwam pas met dat verhaal naar buiten tijdens ‘Viva la feta’, een programma van onder andere Jani Kazaltzis. Hij wist haar te overhalen om haar verhaal op televisie te vertellen.

“Steeds weer krijg ik de vraag waarom ik zo lang gezwegen heb. Maar we spreken over twintig jaar geleden, en het was een andere tijd. Er was nog geen sprake van #MeToo, er bestond ook geen meldpunt waar je als slachtoffer je verhaal kon doen”, vertelt Marlène in Humo.

Toch heeft Marlène de hele situatie niet voor zichzelf gehouden en heeft ze enkele mensen van VTM in vertrouwen genomen. Zij wilden wel helpen, maar konden weinig doen.

“Ook andere leidinggevenden waren op de hoogte, maar zij zwegen. Ze wilden hun eigen carrière niet in gevaar brengen. Die man die me chanteerde en misbruikte had macht, daar komt het elke keer weer op neer.”