.
Marijn Devalck, Danni Heylen, FC De Kampioenen
dinsdag 28 juli 2020

Marijn Devalck ontgoocheld in zwarte collega’s uit FC De Kampioenen

Marijn Devalck niet happy met reacties.


Marijn Devalck staat deze week op de cover van Dag Allemaal. Aanleiding voor het gesprek met de acteur zijn de vele boze reacties die er gekomen zijn na het schrappen van de 'racistische' afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ . Op de cover van Dag Allemaal lezen we dat Marijn Devalck ontgoocheld is in zijn zwarte collega’s van destijds. 'Hun enthousiasme van toen is duidelijk uit hun geheugen gewist' lezen we op de cover.


Marijn Devalck, die in alle 273 afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ de rol van Balthazar Boma speelde, noemt de wegens racisme geschrapte aflevering ‘Kamer te huur’ zelfs een aflevering waarin zij meewerkten aan de positieve integratie. “In die aflevering hielden we de kijkers een spiegel voor. Pascale wou haar kamer verhuren aan ‘een man’, tot ze zag dat het een zwarte man was. Toen zocht ze allerlei redenen om het niet te moeten doen. Maar Bieke bracht haar heel gauw tot inzicht: ‘Ben je niet een beetje racistisch, ma?’ En nadien waren het typische replieken die uit de mond zouden kunnen komen van de man in de staat en waarin het publiek zich duidelijk kon herkennen. Op het einde van de aflevering was de zwarte mens de vriend van iedereen”, benadrukt Marijn Devalck.


De acteur weet nog goed dat de kijkers dat toen héél goed begrepen. “Jammer dat daar nu plots anders over wordt gedacht”, klinkt het teleurgesteld. Dat er nu twee zwarte gastacteurs uithalen naar de populaire reeks, dat kwetst Marijn Devalck. “Ik ben ontgoocheld over hun reactie. De houding van Bodé en Aminata staat in schril contrast met het goede gevoel dat wij allemaal hadden tijdens onze samenwerking. Hun enthousiasme van weleer is duidelijk uit hun emotionele geheugen gewist”, stelt Marijn Devalck.

Download onze app voor iOS of Android