.
News Image

Maandag in De Kleedkamer

Met Sir Bradley Wiggins!


Maandag kan je op Canvas kijken naar aflevering 2 van De Kleedkamer met daarin de laatste Belgen in het geel. Ruben Van Gucht zit op de basiliek van Koekelberg met Jan Bakelants, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Tom Boonen.

We wachten al lang op die opvolger van Eddy Merckx en Lucien Van Impe. Maar dat wil niet zeggen dat er de voorbije jaren geen Belgen meer in het geel hebben gereden. In deze tweede Tour-aflevering brengt Ruben Van Gucht de vier laatste Belgische geletruidragers samen op het dak van de basiliek van Koekelberg. Die locatie - met een panoramisch uitzicht over Brussel - is niet toevallig gekozen. Op 6 juli gaat de Tour daar van start, als eerbetoon aan Eddy Merckx, die 50 jaar geleden zijn eerste Tour won. Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Jan Bakelants en Philippe Gilbert praten er over hun ervaringen als dragers van de maillot jaune in de meest gemediatiseerde koers ter wereld.Tom Boonen is vooral bekend als wereldkampioen en winnaar van klassiekers, maar in 2006 reed hij vier dagen rond in het geel. Hij won dat jaar geen ritten, maar nam na drie dagen de trui over van Thor Hushovd. Bij de eerste individuele tijdrit moest Boonen het geel afstaan aan Serhij Hontsjar. Hij gaf op in de rit naar Alpe d'Huez vanwege problemen met de luchtwegen en een slepende ziekte in de darmen, maar zijn gele truien neemt niemand hem nog af, net als zijn groene trui in 2007 en zijn zes ritoverwinningen.

2016 was hét jaar van Greg Van Avermaet. Zijn overwinning op de Olympische Spelen staat in het collectief geheugen gegrift, maar ook zijn Tour was meer dan geslaagd. Hij won de vijfde etappe en greep meteen ook de leiderstrui, die hij drie dagen mocht behouden. Chris Froome nam de trui over en kroonde zich later ook tot eindwinnaar.Philippe Gilbert was in de Tour van 2011 de favoriet in de eerste rit. Hij counterde een aanval van Fabian Cancellara op de korte slotklim, zette zijn eindsprint in en pakte de zege. Gilbert kreeg meteen ook de gele leiderstrui en werd leider in het punten- en het bergklassement. Na één dag was hij het geel alweer kwijt, maar 2011 was voor Gilbert een echt boerenjaar, want hij won ook de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Een veelwinnaar is Jan Bakelants nooit geweest, maar in 2013 gaf hij zijn carrière een gouden randje. In zijn allereerste Tour won hij meteen de tweede etappe door in de laatste kilometer weg te rijden van een groep van zes en uiteindelijk het naderende peloton één seconde voor te blijven. Bakelants pakte meteen ook de gele trui. Hij zou de trui twee dagen dragen en uiteindelijk als achttiende in het eindklassement eindigen.De reportages

Bradley Wiggins en Cadel Evans droomden allebei jarenlang van de eindzege in de Tour. De Brit en de Australiër kregen het voor elkaar. Ze werden allebei de eerste eindwinnaar voor hun land.Cadel Evans groeide op tussen de Aboriginals. Zijn vader was verslaafd aan drank en zijn moeder verhuisde met kleine Cadel wel zes keer door heel Australië. Vrienden maken kon daardoor niet. Bovendien was hij enig kind. Als kleine jongen lag hij een week in coma na een ongeval. Niemand geloofde in een carrière als wielrenner, laat staan een zege in de Tour. In 2011 maakte hij zijn grote droom waar. Hij greep de leidersplaats in de voorlaatste etappe - een tijdrit, zijn specialiteit - en won de Tour met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Andy Schleck.Sir Bradley Wiggins werd geboren in Gent. Voor hij zijn grootste successen op de weg boekte, was hij een wereldtopper op de baan. Maar hij droomde van meer. In 2012 kroonde hij zich tot allereerste Britse Tourwinnaar. Het rittenschema was met meer dan 100 tijdritkilometers op zijn lijf geschreven. Zijn ploeg- en landgenoot Chris Froome werd tweede op meer dan drie minuten. Vlak na de Tour zette Wiggins de kers op de taart. In Londen werd hij Olympisch kampioen tijdrijden.De Kleedkamer, maandag 24 juni om 21.20 uur op Canvas.


Download onze app voor iOS of Android

Bio van Ruben Van Gucht