.
Luk Alloo
woensdag 15 april 2015

Luk Alloo zwaar onder de indruk

Zijn bezoek aan de vrouwengevangenis van Bolivië zal Luk niet snel vergeten...

Van de Seychellen vliegt Luk Alloo in de tiende aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis op donderdag 16 april 2015 richting Bolivië, waar hij het Centro de Orientacion Femenina Obrajes bezoekt. Deze hallucinante en overbevolkte vrouwengevangenis telt maar liefst 350 gedetineerden die er samenleven met hun 100 kinderen. Omdat het leven in de gevangenis in Bolivië vaak beter is dan er buiten.

Eenmaal in de gevangenis ziet Luk Alloo één geïmproviseerd dorp met kleine hutjes, opgespannen zeilen en dekens die een cel moeten voorstellen en snel en wankel opgebouwde houten kamertjes met flinterdunne wanden die amper privacy toelaten. In grauwe kleine zalen leven 20 tot 30 vrouwen samen in ontluisterde omstandigheden. Iedereen probeert hier in piepkleine winkeltjes zelfbereid eten en spullen te verkopen om te overleven. Het gevaar ligt constant op de loer. Elektrische leidingen liggen bloot en bij aanrakingen riskeer je een elektrische schok.

“Deze vrouwen leven in dramatische omstandigheden”, verklaart Luk Alloo. “Ze hebben geen psychologische bijstand, geen geld om een advocaat onder de arm te nemen, geen scholing en amper werk. Sommige vrouwen werken in de keuken, anderen in een was- en strijkplaats, maar zo’n job is maar voor een fractie van de gevangenen weggelegd. Hier heerst de wet van de sterkste. Het gevangenispersoneel doet wat het kan: meeleven en meevoelen. Maar het is een druppel op een hete plaat. Ik moet er nog steeds van bekomen. Dat dit in 2015 nog kan.”

Doorheen kleine gangen baant Luk Alloo zich een weg op zoek naar getuigenissen van vrouwelijke gevangenen. De Boliviaanse Sandra zit al meer dan drie jaar in de cel wegens het bezit van cocaïne. Haar dealer zat amper een maand vast omdat hij zich kon vrijkopen. Sandra woont in een cel van drie meter op drie, samen met zes andere vrouwen en hun kinderen. “Het is niet makkelijk om met zoveel vrouwen samen te leven”, vertelt ze. “Zet vrouwen samen en je hebt constant ruzies en vechtpartijen. Vrouwen zijn jaloers en vaak komt het slechtste in hen naar boven. Zeker in de kleine oppervlakte van de gevangenis. Als je geld hebt, kun je hier als gevangene een betere cel afkopen.”

Bijna alle vrouwen in deze gevangenis zitten hun straf uit wegens drugsdelicten. Vaak werden ze door hun man verplicht drugs te smokkelen of te verkopen. Luk Alloo aanhoort de verhalen. Een Zuid-Afrikaanse vrouw smokkelde 4 kg drugs. Zij zit al zes maanden in de gevangenis en heeft nog drie jaar voor de boeg. Haar thuisfront weet niet dat ze in een Boliviaanse cel zit. “Ik heb het gevoel in een krottenwijk te leven, ik ben thuisloos en zeer arm”, getuigt zij. “Ik kan alleen maar dagelijks een masker opzetten en hopen dat ik hier levend uit kom.”

De Braziliaanse Kelly zit een week opgesloten in een isolatiecel omdat zij in de gevangenis met een medegevangene op de vuist ging. Ze wordt weldra op een vliegtuig naar haar thuisland gezet. “Mijn familie weet niet dat ik in de gevangenis zit”, zegt Kelly. Janette zit al zeven jaar opgesloten in de gevangenis wegens moord en moet nog een hele tijd zitten. Zij hekelt het gebrek aan medicatie, gezondheidzorg, goede voeding en hygiëne.

Alloo in de Buitenlandse Gevangenis, donderdag 16 april om 21.50 op VTM.