.
Luk Alloo
woensdag 18 maart 2015

Luk Alloo opnieuw undercover

Gevaarlijke missie voor Luk Alloo.

Vorige week keerde Luk Alloo samen met Wendy en gemiddeld 757.400 kijkers – goed voor een marktaandeel van 32% (VVA 18-54, live +5) – terug naar de vrouwengevangenis in Venezuela. In de zesde aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis op donderdag 19 maart 2015 vliegt Luk naar de Dominicaanse Republiek om er het Centro Correction Y Rehabilitacion te bezoeken. Want zo worden gevangenissen op het Caraïbisch eiland genoemd.
Enkele uren voor Luks vliegtuigreis wordt de toelating om te filmen echter ingetrokken. Hij besluit om toch naar Punta Cana te vliegen en beslist in het vliegtuig om undercover te filmen in de gevangenis. Tijdens de bezoekuren neemt Luk zijn integrale cameraploeg mee. Zij smokkelen kleine camera's en opnameapparatuur mee in de gevangenis.

In de Dominicaanse Republiek zitten 26.200 mensen vast in 37 gevangenissen. 6,4% is buitenlands. In één van de gevangenissen zit de Vlaming John al jaren vast wegens drugssmokkel. “Ja, ik ben dom geweest. Ik wilde een droom najagen, ik wilde snel veel geld verdienen en heb het risico genomen”, getuigt John. “Ik moest een pak drugs vanuit de Dominicaanse Republiek naar Europa vliegen en werd gepakt op de luchthaven. Nu zit ik jaren vast.”
In dezelfde bezoekersruimte ontmoet Luk Alloo ook Dieter: “Ik zit hier al 6 maanden en heb nog niemand gezien van Buitenlandse Zaken”, zegt Dieter. “Ik weet niet wat te doen, mijn familie weet niet wat ze moeten doen, ik heb al vaak aan zelfmoord gedacht.” Luk interviewt ook de vrouw van Dieter: “Ik kan hem alleen bellen en durf niet naar de gevangenis af te reizen, want dat is daar zo corrupt. Ik weet niet wie mij kan helpen.”

Luk Alloo ontmoet ook nog een derde en een vierde Belg. Franky zit al vijf maanden voor drugssmokkel. “Ik doe het louter voor het geld”, vertelt hij. “Als ik buiten ben, begin ik terug.” En in een uithoek van de Dominicaanse Republiek leeft Ron als een paria. Hij zat 6 jaar in een gevangenis en moet nu de rest van zijn straf op het grondgebied blijven. “Ik leef al 3 jaar op straat nu”, reageert Ron. “Het komt niet meer goed met mij.”
Familieleden die geen geld durven storten op de rekening van hun gevangen zoon omdat ze niet weten of dat geld wel bij hem terechtkomt. Achterblijvers die geen antwoorden op hun vragen krijgen of die gestraft worden omdat hun zoon ergens in een buitenlandse gevangeniscel vastzit. De radeloosheid is schrijnend. “Een zoon van een politicus die in een buitenlandse gevangenis is beland, was al wél bezocht door een medewerker van de Belgische ambassade”, reageert Luk Alloo.

Alloo in de Buitenlandse Gevangenis, vanaf donderdag 19 maart om 21.50 op VTM.

Download onze app voor Android of iOS