.
News Image

Lieven Scheire leeft met misofonie

Dan ga ik dood vanbinnen.


Geloof en wetenschap hand in hand? Het kan! In ‘Het Heilig Huis van Hanssen’ schotelde Evi Hanssen de 10 Geboden voor aan wetenschapsman Lieven Scheire.



Lieven waarschuwde Evi meteen al dat hij een ‘binnenvetter’ is. “Ik kan mij rot zitten ergeren zonder dat je het doorhebt. Ik heb bijvoorbeeld misofonie, ik kan niet tegen eetgeluiden. Als ik naast iemand zit die luid eet, dan ga ik dood vanbinnen”, legt Lieven uit.



Lieven is al 20 jaar samen met zijn vrouw, dé vrouw van zijn leven. “We zijn echt begonnen met een ‘coup de foudre’. Dat is het grote geluk dat wij hadden. Wij hebben zowel de steekvlam gehad in het begin en de groeiende band erna. Bij veel mensen is het maar één van de twee. Dat is een gigantisch godsgeschenk.” Lieven verklapt ook zijn geheim voor een goede relatie: “Wij zitten heel vaak op dezelfde golflengte en tonen ook heel veel affectie, met knuffels en handjes vasthouden. In die mate zelfs dat ik soms denk van ‘oei’ we zijn weer gênant bezig.”



Evi wil ook weten wat voor en papa Lieven is of wil zijn. “Ik probeer een zeer milde papa te zijn. Ik heb weinig strengheid in mij en ik zou heel graag het aanspreekpunt blijven. Dat is lastig want ik herinner mijn eigen tienerjaren waarbij ouders vaak de laatste zijn waar je naartoe gaat. Ik hoop dat ik dat vertrouwen kan behouden. Ik probeer ook heel begripvol te zijn als ze met iets afkomen.” Maar volgens Lieven is het niet altijd even makkelijk: “Wij zijn de proefkonijnengeneratie: er zijn zoveel verschillende aspecten waarbij wij de eerste generatie ooit zijn die iets moeten leren: internet, genetica, connectiviteit, superdiversiteit, enzovoort. Je kan het niet vragen aan ouders en grootouders want zij hadden het niet. Je moet het zelf uitzoeken.”