.
Lieve Blancquaert
woensdag 3 april 2024

Lieve Blancquaert: “We kennen elkaar niet”

En dat zou moeten veranderen

Lieve Blancquaert is terug met een nieuw programma op Canvas. In ‘Wij zijn Europa’ maakt ze en roadtrip door Europa en het is dankzij de val van de Berlijnse muur, dit jaar 35 jaar geleden, dat ze gemotiveerd raakte om gedurende 5 maanden met een camper door Europa te trekken.

“Ik was er toevallig bij toen in 1989 de Berlijnse Muur viel', vertelt Lieve wanneer we haar in de gebouwen van de VRT ontmoeten. 'Ik was toen 26 en aan het werken voor Knack in Oost-Berlijn. De val was voor mij zo'n grote historische gebeurtenis! Ik heb toen heel erg gevoeld hoe belangrijk het is om samen te kunnen zijn en samen te blijven. Dat was iets heel moois om mee te maken. Er was overal hoop en vreugde!”, zegt ze in Primo.

De dag van vandaag is Europa heel fragiel geworden en heeft het heel veel problemen. Volgens Lieve is het grootste probleem dat Europa elkaar eigenlijk niet kent.

“Binnen de EU alleen al zijn er 24 verschillende talen. We spreken ze niet. We kennen elkaar niet en we begrijpen ook niet wat het betekent om aan de rand of in het midden van Europa te leven.”

Bio van Lieve Blancquaert

Meer Over:

Lieve Blancquaert