.
castleden Les Misérables + Gert Verhulst
maandag 12 december 2022

Les Misérables lost verwachtingen niet in: “Dat is bijzonder pijnlijk”

Maar weinig Vlaamse acteurs krijgen de kans

De Vlaamse musicalfans hadden zich ongetwijfeld iets anders voorgesteld bij de cast van ‘Les Misérables’. Amper drie Vlaamse acteurs zullen op het podium te zien zijn en dat is bijzonder jammer voor een musical die toch onder de vleugels zit van onder andere Studio 100.

De Vlaamse musicalwereld is niet blij en reageert verbitterd op de bekendmaking van de cast. “Dat deze musical vooral wordt gespeeld door Nederlanders laat uitschijnen dat er in Vlaanderen niet genoeg talent is”, klinkt het. “Deze productie wordt verkocht als een Vlaamse Studio 100-versie, maar eigenlijk is het dat niet. Die drie acteurs dienen gewoon om Vlaamse kijkers te verleiden om naar een Hollandse productie te gaan kijken.”

Maar er is nog musicaltalent dat de teleurstelling niet onder stoelen of banken kan steken. “Ik was verrast toen ik hoorde dat er maar drie Vlamingen mogen meespelen. Ik had zelfs niet gehoord dat er audities waren. Het is gênant. Alsof Vlaamse acteurs niet goed genoeg zijn.”

Lulu Aertgeerts, opleidingshoofd Musical aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en zelf actrice snapt de teleurstelling maar al te goed.

“Les Mis’ is voor veel musicalsterren dé droommusical. Hij zit vol rollen waar veel ‘vlees’ aan zit en zelfs het ensemble krijgt veel te doen. Het is dus bijzonder pijnlijk als je die kans aan je neus voorbij ziet gaan.”

Bio van Lulu Aertgeerts, Ianthe Tavernier, Jonas Van Geel en Nordin De Moor