.
Leah Thys in Thuis
zondag 4 oktober 2020

Leah Thys vreest aftakeling

Alzheimer houdt me bezig

 


Met haar 75 is Leah Thys – in normale tijden tenminste - nog elke dag in ‘Thuis’ te zien. Door de coronamaatregelen en het feit dat Leah omwille van haar niet meer zo jonge leeftijd tot de risicogroep hoort, zien we haar nu even wat minder vaak in de dagelijkse soap, maar dat betekent niet dat Leah zich thuis zit te vervelen, integendeel.



Er valt altijd wel wat te lezen, er zijn interviews en uiteraard volgt Leah ook de gebeurtenissen op de set van ‘Thuis’. Daarnaast steunt Leah ook de Alzheimer Liga Vlaanderen waarvan Carry Goossens de peter is. In het weekblad Primo vertelde Leah Thys over de angst van het ouder worden. “Alzheimer is een onderwerp dat me bezighoudt. Als je wat oude wordt, word je ook al wat vergeetachtiger en dan denk je al snel: ‘Het zal toch geen alzheimer zijn?’. Dat overkomt mij ook soms”, geeft Leah Thys in het weekblad. “Voor een acteur is het één van de grootste angsten die je kunt hebben: je geheugen verliezen, dement worden. Dat én je stem verliezen, dat zijn regelrechte rampen voor een acteur. Dan is het gedaan met spelen”, beseft de actrice.



Toen Carry Goossens haar de vraag stelde of Leah het zou zien zitten om wat voor te lezen voor mensen met Alzheimer, moest zij geen twee keer nadenken. “Ik heb veel sympathie voor de Liga en voor het feit dat ze de ziekte op de kaart zet. Ik hoop echt dat er ooit een oplossing komt voor deze verschrikkelijke ziekte.”



Zelf verkeert Leah in een prima conditie, zij heeft geen reden tot klagen en Alzheimer zit niet echt in de familie. “Ooit, een tante, maar meer weet ik er ook niet van. Voor de rest heeft Alzheimer onze familie nog niet getroffen. Als je actief blijft en als je blijft lezen en studeren, dan komt het wel goed zeker? Erover zitten tobben heeft geen zin, je moet er tegenin gaan. Maar natuurlijk ben je met het ouder worden veel selectiever in hetgeen je onthoudt. Soms kan ik me nog dingen van heel vroeger perfect voor de geest halen terwijl ik bij wijze van spreken niet meer weet wat ik gisteren heb gegeten”, lacht Leah Thys in Primo.



Met haar 75 op de teller beseft Leah Thys dat zij al een stuk over de helft van haar leven is, maar Leah hoopt nog lang gezond én gelukkig te kunnen leven en is dan ook bezig met haar gezondheid. “Ik let op wat ik eet, alles met mate en zo gezond mogelijk. Veel groenten en fruit. Ik eet ook minder vlees dan vroeger. En dat ik gestopt ben met roken, dat beschouw ik nog altijd als één van de beste beslissingen van mijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat ik daarmee mijn leven heb verlengd. Dus als ik iedereen een goede raad mag geven:rook niet, let op je voeding, blijf actief én geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld.”



Het volledige interview met Leah Thys lees je in Primo.