.
Loge 10
zaterdag 11 september 2021

Leah Thys beleeft hartverwarmende terugkeer in het theater

De Dame in het Busje in première

Bijna anderhalf jaar na de oorspronkelijk geplande datum, beleefde De Dame in het Busje donderdagavond haar langverwachte première! Het publiek verwelkomde hoofdrolspeelster Leah Thys met een hartverwarmende ovatie bij haar emotionele terugkeer in het theater.

Tot drie keer toe werd de première uitgesteld, als gevolg van de coronamaatregelen, maar vandaag kon De Dame in het Busje eindelijk van start gaan. Het bijzondere portret van een uitzonderlijke vrouw, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, werd bij de première warm onthaald. De grote bijval ontroerde Leah Thys, die zich met veel toewijding verdiepte in verhaal, om een zo authentiek mogelijke vertolking neer te kunnen zetten. Voor Leah was het een emotionele avond. Ze stond voor het eerst voor het publiek sinds haar ziekte en het overlijden van haar echtgenoot aan het coronavirus. "Ik beleefde heel zware maanden. Het is nog te moeilijk om te praten over de recente gebeurtenissen in mijn leven. Mijn energie gaat momenteel volledig naar de opnames voor Thuis en het spelen van De Dame in het Busje. Het repeteren de voorbije weken deed me goed. Spelen bij Bruno Van Heystraeten en zijn Loge 10, dat voelt alsof ik bij familie ben. De collega's, waar ik zo graag mee speel, zijn een bijzondere steun. Loge 10 is voor mij een warm nest. Dat is de reden waarom het mij lukt om De Dame in het Busje nu te spelen. Ik ben blij dat ik weer op het podium sta, in een voor mij vertrouwde zaal. Ik ben iedereen dankbaar voor de steun. En voor het deugddoend begrip dat ik in deze moeilijke tijd al mijn energie nodig heb voor deze veeleisende rol, en hierdoor nog even niet bereikbaar ben voor gesprekken."

In De Dame in het Busje kruipt Leah in de huid van Miss Shepherd, een wispelturige vrouw waarvan niemand weet waar ze écht vandaan komt. Ze parkeert haar busje op de oprit van de bekende schrijver Alan Bennett. De excentrieke vrouw zegt dat het tijdelijk is maar ze blijft de volgende 15 jaar wonen in haar busje. Zo begint een relatie die hun levens voorgoed verandert. De voorstelling schetst een zeldzaam, ontroerend en hilarisch portret van een wel heel aparte vrouw, gebaseerd op een waargebeurde verhaal. Leah Thys, één van onze grootste actrices in België, wordt in een mooie voorstelling vol humor omringd door een prachtige cast. Ze speelt de rol van haar leven, op het witte doek gespeeld door die andere grote dame, Maggie Smith. “Ik mocht al vaak heel speciale vrouwen spelen. Denk maar aan koningin Fabiola of Marlène Dietrich. Miss Shepherd past voor mij zeker in dat rijtje. Om me in te werken in de rol, deed ik een uitgebreid onderzoek. Het was een speciaal moment toen ik een foto van de echte Miss Shepherd zag. Natuurlijk gebruik ik de karaktertrekken die auteur Alan Bennett beschreef maar ik wil de rol op mijn manier invullen. Ik ben blij dat ik de rol nu eindelijk, samen met mijn collega's, kan delen met het publiek. En ik hoop dat de toeschouwers genieten van dit mooie portret."

Loge 10 kan voor De Dame in het Busje rekenen op een topcast. Naast Leah Thys staan Maxime De Winne, Guillaume Devos, Ann Pira, Erik Goris, Wouter Vermeiren, Nathalie Wijnants en Ann De Winne op het podium.
De Dame in het Busje is tot zondag 3 oktober te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater, Hoogstraat 12 in Antwerpen.
Info en tickets: loge10.be

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Leah Thys

Meer Over:

Leah Thys