.
Kurt Van Eeghem
zondag 15 januari 2023

Kurt Van Eeghem: “Je moet er tijdig over praten”

Hij weet wat het is

Sinds de show van Niels Destadsbader, Dieter Coppens en enkele andere mannen trekt mannelijk Vlaanderen massaal naar de dokter voor een prostaat- en teelbalonderzoek. En dat kan acteur Kurt Van Eeghem alleen maar toejuichen.

Kurt werd zelf getroffen door prostaatkanker, maar was er gelukkig vroeg bij. Zijn broer Marc Van Eeghem had minder geluk. Hij overleed eraan op 57-jarige leeftijd.

“Het is belangrijk dat mannen erover praten en tijdig langsgaan bij hun huisarts. Dankzij de screenings kunnen menselijke drama’s vermeden worden”, zegt Kurt in Tv Familie.

Toch begrijpt Kurt dat het voor veel mannen een serieuze drempel is waar ze over moeten om zich te laten controleren. Hij snapt dat het voor veel mannen aanvoelt als het raken aan hun mannelijkheid.

“De meesten hebben een grote mond, maar een klein hartje wanneer het aankomt op intimiteit. Het is taboe, en de onderzoeken zijn geen prettige onderneming. Maar nog minder prettig is dat prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen is en dat het aantal mannen dat aan prostaatkanker sterft de afgelopen decennia is toegenomen. De keuze is dan toch snel gemaakt.”

Prostaatkanker kan erfelijk zijn en dan moet je als mannelijk familielid zeker wat alerter zijn dan normaal. “Vanaf je 50ste zou je dat eigenlijk elk jaar moeten doen. Kanker heeft geen voorkeuren voor een bepaald jaar of een bepaald iemand. Kanker kiest niet, kanker komt. Je kan dan maar beter goed voorbereid zijn daarop.”