.
News Image

Kunnen Frances en Channel Zero 'De Boskabouters' redden?

Nieuwe missie voor Frances Lefebure.
De voorbije weken ging Frances Lefebure ver om van ons land een mooiere plek te maken. Deze week, op dinsdag 30 oktober 2019, zijn alle ogen even gericht op Meldert, waar de kleuters van kleuterschool De Boskabouters een noodkreet slaan. Hun favoriete schooltje dreigt te moeten sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn. Zes extra kleuters tegen februari 2019: dat is wat er nodig is om te voorkomen dat een stuk geschiedenis van het dorp verdwijnt. Zover willen Frances en het team van Make Belgium Great Again het niet laten komen. En dus gaan ze samen met Franky De Smedt-Van Damme, de frontman van metalband Channel Zero, over tot actie.

“Door de privacywetgeving kunnen we nu geen reclame voor onze school meer maken bij koppels die net een kindje hebben gekregen”, getuigt directrice Heidi Crets. En dus moet er een andere manier gevonden worden om de school te promoten. Spek naar de bek van Frances en haar ploeg. Wanneer de naburige dorpjes Hoegaarden en Jodoigne op een dag wakker worden met maar liefst 1.000 tuinkabouters in het straatbeeld is de eerste stap alvast gezet. Ook Franky De Smedt-Van Damme van Channel Zero heeft samen met de juffen en kleuters van De Boskabouters een krachtige boodschap bedacht, in de hoop hun schooltje te kunnen redden. Samen steken zij het nummer Help in een ander jasje. En zo trekt Make Belgium Great Again de lijn van uitsluitend Belgische muziek in het programma door. Maar zal dat volstaan om 6 nieuwe kleuters over de streep te trekken?

Meer dan de helft van alle Belgen voelt zich wel eens eenzaam. Onderzoek wijst uit dat wie zich eenzaam voelt dubbel zo veel kans heeft om te sterven voor zijn 70ste. Bovendien is eenzaamheid anno 2018 nog steeds een taboe. Mensen vinden die openlijk willen getuigen, bleek voor de ploeg van Make Belgium Great Again dan ook geen evidentie. De 29-jarige Ilse wil haar verhaal wel kwijt aan Frances. Zij is door een ziekte aan haar huis gekluisterd en voelt zich meer dan eens eenzaam. “Ik weet niet of mensen écht begrijpen dat ik eenzaam ben”, vertelt ze. “Omdat je nog zo jong bent verwachten ze dat alles goed gaat, dat je blij en gelukkig bent. Maar bij mij is dat niet zo.” Om Ilse te helpen, bouwt het team van Make Belgium Great Again in Beernem een sociaal netwerk uit, maar dan in het echt. Compleet met Buurtmuur Tijdlijn, Buurtbank én een echt Buurtboek.

Niet alleen sociaal contact, maar ook het spontaan begroeten van mensen verwatert meer en meer. Uit onderzoek blijkt dat mensen elkaar steeds minder begroeten en dat 9 op de 10 Belgen vinden dat we warmer met elkaar zouden moeten omgaan. Frances en haar team zoeken uit hoe ze mensen ietsje dichter bij elkaar kunnen brengen.

Make Belgium Great Again, elke dinsdag om 20.35 op VTM.