.
Kristel Verbeke
vrijdag 10 juni 2022

Kristel Verbeke: “Ik wist echt niet wat zeggen”

"Je kunt niet gewoon naar huis gaan en daar niets mee doen"

Geen thema dat de gemoederen meer beroert dan kinderarmoede. In het programma 'Zorgen Voor Mama' gaat Kristel Verbeke op bezoek bij mama's die het financieel moeilijk hebben. Ze kan zich perfect inleven in hun situatie, want haar ouders hadden het zelf niet zo breed toen ze jong was.

In Het Laatste Nieuws geeft ze een interview over het tweede seizoen van de reeks. “Nu volgen we vier mama's in plaats van zes, zodat we nog meer kunnen focussen op hun individuele situaties”, vertelt Kristel.

Het programma legt dit seizoen meer de focus op de psychologische gevolgen van kinderen grootbrengen in armoede. “We zijn er goed in geslaagd om de binnenkant van armoede in beeld te brengen: wat doet dat nu precies met zo'n jonge moeder, die stress?”, klinkt het.

Tijdens de opnames werd ze vaak geconfronteerd met situaties die ze zelf best pittig vond om te aanschouwen. “Ik ben opgegroeid in armoede, maar ben gelukkig nooit een mama in armoede geweest. Ik heb nooit het schuldgevoel gekend dat zij heel hard hebben”, zegt Kristel.

Er waren momenten dat ze het zelf erg moeilijk kreeg. “Neem nu Lucinda: zij ziet het als haar fout dat ze haar kind geen kansen kan geven. Ik had het ook heel lastig toen Erika vertelde dat ze vier zelfmoordpogingen achter de rug had. Ik wist echt niet wat zeggen. Je kunt niet gewoon naar huis gaan en daar niets mee doen. Je moét die vrouw helpen, tv of niet”, zegt ze nog steeds aangeslagen.

Bio van Kristel Verbeke