.
Delphine Boel
maandag 27 januari 2020

Koning Albert II geeft toe: Delphine Boël is zijn dochter

Klein detail: zij is bijna 52!


Na jaren procederen heeft koning Albert maandagavond toegegeven dat hij de biologische vader van Delphine Boël is.


Al in 2013 startte Delphine Boël een zaak om erkend te worden als dochter van koning Albert II. Die laatste deed er echter alles aan om die erkenning te betwisten. De koning werd zelfs verplicht om DNA af te staan. Midden december raakte bekend dat het resultaat van die DNA-test bekendgemaakt mocht worden. Zelfs daartegen was de koning in cassatie gegaan. Het was de laatste mogelijkheid van koning Albert II om te voorkomen dat heel de wereld aan de weet zou komen dat hij nog een dochter had.


Voor de basis van dit verhaal moeten we terug naar de zomer van 1966. Tijdens een vakantie leert Albert Sybille de Selys Longchamps kennen. Van het één komt het ander en er volgt een zwangerschap en in 1968 ook een dochter: Delphine. Op dat moment brengt Albert Paola op de hoogte van het feit dat hij een dochter bij een andere vrouw heeft. Paola blijft hem trouw, Sybille krijgt regelmatig het bezoek van de papa van haar kind. Hij viert ook meerdere feestjes met hen.


In 1976 dreigt een scheiding tussen Albert en Paola, Albert wil zijn vrouw verlaten. Maar dan zou Albert zijn dotatie verliezen en Sybille onder andere Filip en Astrid niet meer mogen zien tijdens haar ontmoetingen met Albert. De scheiding gaat niet door, Sybille vertrekt samen met Delphine naar Londen en daar blijven zij wonen. Tot midden jaren 80 hebben Albert en Sybille een romance. Pas wanneer Albert 25 jaar samen is met Paola, komt er een einde aan zijn buitenechtelijke relatie. In 1985 komt Delphine Boël aan de weet dat Albert haar vader is, het meisje is dan 17 jaar. Pas 14 jaar later komt de publieke opinie aan de weet dat Albert een buitenechtelijke dochter heeft. Maar Albert ontkent tegenover Delphine dat hij haar vader is. Het is het begin van een lange lijdensweg voor Delphine Boël.


In 2013 start Delphine Boël een procedure op in de hoop erkend te worden als dochter van Albert II. Zoals wel vaker duren alle procedures bijzonder lang. Eind 2018 verplicht het hof van beroep van Brussel dat Albert een DNA-test moet laten doen. Pas in het voorjaar van 2019 komt die test er, pas in het najaar van 2019 raakt bekend dat het resultaat van de vergelijkende analyse bekendgemaakt mag worden. Wat nu de gevolgen zijn voor Delphine Boël, zal later duidelijk worden.

Download onze app voor Android of iOS