.
Koen Wauters in Dakar
zaterdag 14 januari 2023

Koen Wauters: “Ik ben niet meer zo fanatiek als vroeger”

Hij doet het voor de kick

Een Dakar-rally, als we Koen Wauters mogen geloven is het een erg leuke race, maar kan het ook gevaarlijk zijn. Hij verloor één van zijn beste vrienden tijdens zo’n race en dat heeft altijd een diepe indruk op hem nagelaten.

Na het verongelukken van zijn vriend, besloot Koen om te stoppen met racen. En dat misschien wel met een kleine invloed van Jacky Ickx, Koens grote idool.

“Je hebt er al zoveel gereden, waarom nog risico’s nemen, wat heb je nog te bewijzen?’, zei Jacky tegen mij. Hij is zelf een copiloot verloren tijdens een Dakar, dus ik snapte hem wel”, zegt Koen in Dag Allemaal.

Maar toch was de drang groot om dit jaar opnieuw deel te nemen. “Vorig jaar ben ik opnieuw achter het stuur gekropen voor de Dakar Classic. Ook al ben ik wat minder fanatiek dan vroeger- 5 minuten verliezen zou me nu niet meer boeien – toch vond ik die Classic wat te weinig uitdagend, saai zelfs. Ik miste de kick van de échte Dakar.”

Een kick krijgen is dus wel een belangrijk onderdeel van het rijden van een Dakar-race, althans voor Koen toch. “Een mens maakt daar iets mee, hé. Ik heb al veel leuke, soms extreme dingen mogen doen in mijn leven. Ik krijg graag veel prikkels, op dat vlak ben ik verwend.”