.
Kamal Kharmach
zaterdag 25 juni 2022

Kamal Kharmach vindt het moeilijk: “Moet ik dat nu wel of niet doen”

Hij vindt het idee van Engeland fantastisch

Heel wat mensen hebben de grootste bewondering voor mensen die in heel hun leven geen druppel alcohol aanraken. Comedian Kamal Kharmach is zo iemand. Hij heeft in heel zijn leven nog nooit een druppel aangeraakt. Hoewel hij opgegroeid is in een omgeving waar alcohol geen taboe was.

“In mijn studententijd ben ik zelfs in een presidium terechtgekomen. Het is handig om iemand die niet drinkt in een presidium te hebben, want dat is altijd de verantwoordelijkste: uit plat opportunisme hebben ze mij er dan maar bijgehaald. Ik moest aan de cantussen meedoen en een overgangsritueel ondergaan. Een soort zachte doop, maar dan wel zonder alcohol”, lacht Kamal in Humo.

Kamal had twee vriendengroepen die mijlenver uit elkaar lagen. Zo was er een groe uit het jezuiëtencollege, waarvan de meesten dronken en dan waren er ook de Marokkaanse vrienden, waarvan niemand dronk. “Met die laatste groep gingen we nooit feesten: we gingen gewoon iets eten en waren al om tien uur thuis.”

Als moslim is het niet altijd zo eenvoudig voor Kamal. Hij is opgegroeid in ‘witte scholen’, werkt nu ook in een ‘witte branche’. Daardoor krijgt Kharmach regelmatig te maken met enkele dillema’s. “Als er vrienden langskomen, moet je dan alcohol serveren?”

Als het van de comedian afhangt wordt het principe vanuit Engeland toegepast, want dat vindt hij een fantastisch idee. “Zij serveren uit principe geen alcohol, maar staan hun klanten wel toe om iets van thuis mee te nemen. Ik vind dat prima! Want wie ben ik om te zeggen wat gezond is? Met mijn BMI heb ik geen recht van spreken.”

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Kamal Kharmach

Meer Over:

Kamal Kharmach