.
News Image

Juridische stappen tegen Louise Coffyn

Hoe? Louise is toch het slachtoffer?


Het internet stond een tiental dagen geleden in rep en roer. Er was bewust of onbewust een video gelekt waarin expliciete beelden van Temptation Island-deelneemster Louise Coffyn uitgelekt te zien waren. De filmpjes waren al een paar jaar oud, maar gingen een tiental dagen viraal en hoe. De website clint.be kreeg de beelden te pakken en zette ze online. In de video waren dingen te zien die we op onze site nooit zouden publiceren: een man en een vrouw in volle actie. We moeten er geen tekening bij maken: iedereen wou die beelden zien en er werd de afgelopen tien dagen dan ook massaal gezocht op de woorden sekstape en Louise. Hoewel Louise in dit verhaal het slachtoffer leek, gaat er nu iemand juridische stappen tegen haar ondernemen.



De mensen achter de website Clint kreeg de beelden donderdag in hun bezit. Die beelden werden al snel met de wereld gedeeld. Naar eigen zeggen besloten ze de mensen op die beelden onherkenbaar te maken. Maar blijkbaar zijn ze daar niet zorgvuldig genoeg in geweest. Uiteraard was het nooit onze bedoeling iemand persoonlijke imagoschade te berokkenen, laat staan dat we eventuele namen zouden noemen. Ook nu, en hoewel andere media dat wél gedaan hebben, blijven we weigeren dit te doen. Het gezonde seksleven van iemand mag geen heksenjacht worden, en er is ook niets om zich over te schamen, integendeel. En laten we, als redactie én lezers, even eerlijk zijn: wie heeft er nog nooit zo'n filmpje of pikante foto gemaakt?, schreef Clint nadat ze de beelden verwijderd hadden.



Maar het was te laat want ondertussen hadden heel wat mensen de beelden al gecopieerd en werden ze via verschillende wegen nog eens gepubliceerd. En ondanks het feit dat de vrouw in kwestie onherkenbaar was, was het duidelijk voor de kijkers van het VIJF-programma Temptation Island om wie het ging. “Iets wat bijzonder privé was, wordt nu schaamteloos met heel Vlaanderen gedeeld. Ik kan alleen maar betreuren dat sommigen er plezier in hebben om privémateriaal online te verspreiden”, reageerde Louise. Maar nu kaatst de bal keihard terug in haar gezicht want één van de andere mensen die op één van de video's te zien is, gaat juridische stappen ondernemen tegen Clnt en tegen Louise.

We kregen maandagnamiddag volgend bericht binnen en we willen jullie dit écht niet onthouden.

Wij schrijven u aan in onze hoedanigheid van raadslieden van mevrouw Natassia Van Kervoorde ingevolge een serie pornografisch getinte video’s die op 18 en 19 februari ll. verschenen op de nieuwswebsite www.clint.be en waarin uitgebreide beelden te zien waren van Temptation Island deelneemster Louise Coffyn. Dit “nieuws” werd vervolgens overgenomen door talloze nieuwswebsites, waaronder hln.be, nieuwsblad.be, flair.be, rtlnieuws.nl, ad.nl, telegraaf.nl, sbs6.nl, metronieuws.nl, nu.nl en talloze anderen. De gezegde video’s werden op korte tijd overgenomen door tientallen torrentwebsites en zijn de afgelopen 10 dagen klaarblijkelijk op uitzonderlijk grote schaal viraal gedeeld via verschillende social media zoals Whatsapp, Facebook Messenger, Twitter en via klassieke e-mail.

Tot haar niet geringe ontzetting en verbazing diende onze cliënte vast te stellen dat zijzelf in één van de publiek gemaakte films figureert aan de zijde van mevrouw Louise Coffyn. Het gaat om een kort fragment van minder dan een minuut dat destijds gefilmd werd met de mobiele telefoon van mevrouw Louise Coffyn in een besloten privésetting en waarvan de beelden nooit bedoeld waren om gezien te worden door andere ogen dan die van de drie op dat ogenblik aanwezige personen. Onze cliënte is een ernstige studente verpleegkunde en een gerespecteerd fotomodel dat hard timmert aan een volwaardige carrière op beide vlakken.



Zij wenst op geen enkele manier geassocieerd te worden met de bijzonder vulgaire beelden die afgelopen week in omloop zijn gekomen. Deze beelden schaden haar reputatie, haar eer en goede naam en haar carrière, zowel als studente verpleegkunde als als fotomodel.

Onze cliënte werd de afgelopen dagen overspoeld met vragen, met ongepaste en kwetsende voorstellen en toespelingen van zeer bedenkelijke partijen en met wantrouwen en afkeuring door de milieus waarin zij zich dagelijks professioneel en privé begeeft. Zij wil om deze reden formeel en publiekelijk meedelen dat zij op geen enkele wijze verbonden wil worden aan de publiek gemaakte films of aan mevrouw Louise Coffyn, die zij slechts kent als voormalige klasgenote en jeugdvriendin, maar met wie zij al geruime tijd geen contact meer heeft.

Onze cliënte heeft de voorbije jaren van mevrouw Louise Coffyn steeds de verzekering gekregen dat, de gezegde beelden op haar mobiel definitief en in hun geheel gewist waren na afloop van de opnames. Er werden nooit kopie gemaakt van deze opname en voor zover onze cliënte wist bestonden deze beelden, die als niet meer te beschouwen zijn dan als een uit de hand gelopen jeugdgrap, al lang niet meer. Indien deze beelden afgelopen week plotseling toch opnieuw opdoken op Clint.be om daarna massaal viraal gedeeld te worden, is zulks een zeer ernstige inbreuk op de privacy, het portretrecht en de eer en goede naam en de persoonlijke integriteit van onze cliënte. Bovendien begaat de “journalist” die deze beelden zonder meer op het internet plaats een zeer zware deontologische fout.



Onze cliënte in deze het slachtoffer van een opportunistisch handelen van derden, die blijkbaar geen enkele scrupule hebben om een onschuldige persoon mee in hun zoektocht naar aandacht te betrekken. Aangezien de beelden enkel en alleen bestonden op de mobiele telefoon van Louise Coffyn, kan onze cliënte zich niet ontdoen van de indruk dat een en ander “strategisch” werd gelekt en dat zij ongewild schaamteloos misbruikt werd en wordt in een mediacampagne die klaarblijkelijk aandacht moet trekken op mevrouw Louise Coffyn en/of het televisieprogramma waaraan zij op dit ogenblik deelneemt. Onze cliënte kan het hier vanzelfsprekend niet bij laten. Haar carrière wordt beschadigd, haar goede naam is door het slijk gehaald en haar persoonlijke integriteit en zelfrespect zijn bijzonder zwaar aangestast.



Zij houdt eraan mee te delen dat zij gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen alle betrokkenen, hierin in elk geval begrepen Disruptive Publishers bv als uitgever van www.clint.be en de verantwoordelijke redactieleden in persoon alsook mevrouw Louise Coffyn die als enige bezitter van de betreffende beelden noodzakelijkerwijze betrokken partij moet zijn bij de verspreiding of in elk geval inbreuken begin op de privacy en het portretrecht van onze cliënte door zonder toestemming en onder leugenachtige beweringen de betreffende beelden al die jaren toch te bewaren. Onze cliënte betreurt ten zeerste dat deze beelden openbaar zijn gemaakt niettegenstaande zij hier niet de minste invloed heeft kunnen op uitoefenen. Zij distantieert zich dan ook volledig van de inhoud ervan en hoop dat haar professionele carrière hierdoor niet zal worden aangetast. Zij voelt zich onteerd en beschaamd en hoopt dat de mensen in haar omgeving deze beelden naast zich neer zullen kunnen zetten en haar met dezelfde ogen als voorheen zullen kunnen bekijken.



En daarmee besluiten de mensen van advocatenbureau Sirius Legal hun persbericht. We contacteerden uiteraard de persdienst van VIJF dat het programma Temptation Island op antenne brengt. Zij lieten ons maandagavond weten dat Louise voorlopig niet wenst te reageren op deze nieuwe wending in dit verhaal.


Bio van Louise Coffyn