.
Telkens als je naar ons komt
zondag 28 augustus 2022

Joost Elli brengt nummer uit over scheiding en co-ouderschap

"Ook vaders huilen..."

Met 'Telkens als je naar ons' komt brengt de Leuvense blogger Joost Elli een gevoelige ballade over het co-ouderschap van een alleenstaande vader, kort na zijn scheiding.

“De song vertelt het verhaal van een lastig gesprek met zijn dochtertje. Ze zitten samen, voor het eerst, op zijn appartement,” vertelt Joost. “Vaders komen niet altijd even goed uit een scheiding en over papa’s die een goede co-ouder proberen te zijn gaat het maar weinig. Er is wat dat betreft weinig hulp voor handen en misschien, om dat woord nog maar eens te gebruiken, is het wel taboe.”

Zijn blog over het thema maakte gemengde reacties los. “Van uiterst lieve tot commentaren die flink binnenkwamen. Iemand had het over het feit dat ik een ‘dikke manipulator’ ben.”

Trekt hij het boetekleed aan of wil hij juist zijn vermeende fouten ‘goedpraten’? “Het blijft een heikel thema, een man die weggaat voor een andere vrouw. Sommige mensen kunnen het niet anders zien dan een smerige streek. Terwijl ik het voor mezelf, niettemin alle pijn en ellende, heel goed uitgelegd krijg.”

Wat wil hij met dat plaatje bereiken? “Ik hoop dat het iets helends kan hebben, voor mannen die, net als ik, dat diepe dal toch vooral alleen door moeten. Een aantal vrienden die het nummer al hoorden vinden dat ik het daar moet bij laten, dat het thema daarmee voldoende overeind blijft. Ze houden van de milde toon. Voor mij mag het debat best wat breder gaan. Want vaders huilen toch nog altijd vooral achter de gevels. Er heerst algauw het idee dat gescheiden vaders alleen maar flink de bloemen buitenzetten en dat ze achteraf niet moeten zeuren. De realiteit is dat ook een heleboel mannen, ook al was het de juiste keuze, onder een scheiding stevig lijden.”

Joost Elli blogt wekelijks op joostelli.be. Hij schrijft, speelt musical, maakt podcasts en met Telkens als je naar ons komt nu ook zijn eerste echte single. Zijn nummer werd op 19 augustus uitgebracht en moet je gewoon gezien én gehoord hebben.