.
News Image

Jonkie Laura Tesoro blaast Jan Leyers van zijn sokken

Muzikale parels in Liefde voor Muziek.

Van de 8 artiesten in Spanje, heeft Jan Leyers het grootste aantal kilometers op zijn teller. Ongetwijfeld is hij ook de meest veelzijdige professional, of “kameleon”, zoals Bart Kaëll het noemt, maar hij heeft vooral een indrukwekkende muzikale carrière uitgebouwd, solo of met Soulsister. Hij verklaart zijn multitalent op volgende manier: “Het leven is een speeltuin en ik wil overal eens opzitten”. Muziek is een evidentie in zijn leven: “Het is alsof je aan iemand zou vragen: Hou je van de lucht die je inademt? Die is er, die zal er altijd zijn en de dag dat ze er niet meer is ben ik dood”.

Toen Jan thuis vertelde dat hij gevraagd was voor het programma, zei zijn jongste dochter: “Je gaat dat toch wel doen, zeker! Je gaat toch ein-de-lijk eens iets plezants doen op tv! Altijd met uw serieuze dingen over Mekka en kloosters,… doe nu eens iets plezants!”. En zo staat op maandag 6 mei zijn uitgebreide repertoire centraal in Liefde voor Muziek. “Wedden dat ge gaat wenen”… het zou een goede songtitel zijn volgens Jan. De originele covers en de verscheidenheid aan genres laten hem meer dan eens met open mond achter, maar of er een traan aan te pas komt...

Bart Kaëll mag de avond aftrappen met zijn bewerking van Only Your Love Will Do. Het nummer sprong er voor hem onmiddellijk uit, omdat hij er de melodieën van Pachelbel in herkent. Bart maakt er een “Bart Kaëll meets Pachelbel meets Jan Leyers”-versie van.

De bewondering van Kommil Foo voor Soulsister is immens, dus zij gaan voor een Soulsister-nummer, Locks & Keys. Kommil Foo zou Kommil Foo niet zijn als ze het nummer niet op een eigenzinnige Nederlandstalige manier zouden vertolken.

Iedereen kent het nummer Dat Ze De Mooiste Is van Clouseau, maar slechts weinigen weten dat het uit de pen van Jan Leyers komt. “Het was het eerste Nederlandstalige popnummer dat ik geschreven heb. Ik liet het horen aan Kris Wauters en die zag er direct een Clouseau-nummer in.” Milow gaat er mee aan de slag omdat het hem zo geraakt had tijdens een Clouseau-concert in het Sportpaleis. Het is voor hem de eerste keer dat hij in het Nederlands zingt.

Ook Ilse DeLange kiest voor het Nederlands. Zij grijpt terug naar een van Jans recentere nummers Alles Komt in Orde. Ze vertolkt het op een enorm beklijvende manier. Jan is er volkomen sprakeloos van. “Ik heb een gevoel dat ik nog nooit van mijn leven gehad heb. Oneindig oceanisch positief, maar toch zo nieuw.”

Voor Stef Kamil begint te spelen, vertelt Jan het verhaal waarom het eigenlijk Stefs schuld is dat Soulsister gestopt is. Stef vond dat The Way To Your Heart er zeker bij moest zitten: “Het nummer is zo bekend, dus ik heb er wel een klein beetje aan gevezen”. En hij heeft er zich bijzonder mee geamuseerd. Hij krijgt er alvast iedereen mee aan het dansen. Jan is er helemaal niet goed van: “Zo voor je ogen het mirakel zien onttrekken…”.

Changes is voor Jan een heel speciaal nummer: “Een nummer waarbij alles samenkomt”. Laura doet er iets mee wat ze nog niet eerder heeft gedaan. Ze brengt het als een pakkende ballade, enkel begeleid met piano, en verbluft iedereen met haar performance.

“Kom Jan, speel nog eentje van de Beatles”, stelt Stef Kamil aan het einde van de avond voor. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Stef brengt Jan Norwegian Wood.

Liefde voor Muziek, maandag om 20.35 op VTM.

Meest recente foto’s van Laura Tesoro, Jan Leyers, Stef Kamil Carlens, Bart Kaëll, Soulsister, Clouseau, Ilse DeLange, Kommil Foo en Kris Wauters: