.
Jo De Poorter
vrijdag 27 januari 2023

Jo De Poorter: “Fabiola was anders dan de anderen”

Ze wist goed wat ze wou

We kunnen wel stellen dat koningin Mathilde één van de populairste koninginnen is die ons land al heeft gekend. Haar voorgangster Paolo was ook erg geliefd, maar niet zo erg als Mathilde.

Paolo wou ook nooit koningin worden, maar stemde er uiteindelijk toch mee toe. Zoals Albert II kon praten met de mensen, zoals hij ze kon verbinden met elkaar, zo onbehaaglijk voelde Paolo zich bij chit-chat.

“Fabiola is dan weer een ander verhaal. Zij was de vrouw achter de vorst. Zij heeft Boudewijn gered nadat hij als 20-jarige jongen op de troon was gezet. Ze was ook de eerste koningin met een eigen secretariaat en medewerkers”, legt Jo De Poorter uit in Humo.

Boudewijn sprak met Fabiola nooit over staatszaken, maar toch waren ze heel erg met elkaar verbonden. Dat had vooral te maken met hun godsdienstigheid.

“Zij had wel de ambitie om de eerste plaats te bekleden, in tegenstelling tot Paolo. Fabiola was aanwezig op de begrafenis van Leopold III, net zoals zijn weduwe Lilian Baels. Bij iedere andere Belgische familie komt de ereplaats bij een koffietafel toe aan de weduwe. Behalve in de koninklijke familie: daar is die plaats voor de vrouw van de heersende koning. Met alle medeleven voor de rouwende weduwe zou je verwachten dat een regerende koningin dan zou zeggen: ‘Ga jij hier maar zitten.’ Maar dat was buiten Fabiola gerekend. Zij ging wel op die ereplaats gaan zitten.”

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Jo De Poorter

Meer Over:

Jo De Poorter