.
Jo De Poorter
maandag 30 januari 2023

Jo De Poorter: “Fabiola gunde haar het voetlicht niet”

Ze deed door tot ze niet meer kon

Wie denkt dat het leven van een royal altijd rozengeur en maneschijn is, kan snel iets anders denken. Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel binnen de paleismuren, maar niet iedereen heeft het zo makkelijk gehad om een ander iets te gunnen.

Zo was er ooit Fabiola, die niet alleen de vrouw achter koningin Boudewijn was, maar die ook echt ambitie had als koningin. Overal eiste ze haar plaats op en bleef ze doorgaan tot het einde van haar dagen.

“Fabiola had het moeilijk om na de dood van Boudewijn terug te treden en Paola het voetlicht te gunnen. Tot het einde van haar dagen is ze doorgegaan met haar ceremoniële functie: lintjes knippen bij feestelijke openingen, of champagneflessen tegen schepen laten knallen om ze te dopen”, vertelt Jo De Poorter aan Humo.

Net zoals Fabiola heeft koningin Mathilde ook iets meer ambitie dan haar voorgangster Paola. Mathilde heeft ook een heleboel eigen specifieke activiteiten, los van haar man koning Filip.

“Alles wat met kinderen, oudere mensen, kunsten en ziektes te maken heeft, is haar domein. Maar heel vaak komt ze ook samen met haar man naar buiten. Dat is een strategische beslissing. Sinds de komst van Mathilde is de perceptie over Filip gewijzigd: hij zal het wel kunnen, denken de meeste Belgen nu, terwijl dat vroeger net omgekeerd was.”

Bio van Jo De Poorter

Meer Over:

Jo De Poorter