.
Jill Peeters
woensdag 26 juli 2023

Jill Peeters: “Zijn wie hierop wel voorbereid?”

Wat als er ook hier bosbranden ontstaan

Het zijn triestige taferelen in Griekenland. Er zijn heel wat bosbranden en mensen moeten worden geëvacueerd uit hun huizen. In Vlaanderen zit de schrik er in dat het ooit ook hier kan gebeuren. Het klimaat slaat op hol, zoveel is duidelijk.

“Deze kwakkelzomer bewijst zwart op wit dat wat we nu zien in Zuid-Europa zonder klimaatopwarming onmogelijk was. Dat wil niet zeggen dat er vroeger geen hittegolven waren. Maar niet van deze intensiteit, met deze hitte en van deze duur”, zegt Jill Peeters ongerust in Het Laatste Nieuws.

Jill kan ook niet ontkennen dat ze toch bang is voor extreme bosbranden in Vlaanderen zoals er nu zijn in Zuid-Europa.

“Zeker in het Zoniënwoud. Dat is nu al verzwakt door de wegen die er doorheen lopen en de huizen die er staan. We moeten elk bos koesteren, en zeker een beukenbos is erg gevoelig. Bovendien, als het misgaat, wie is er dan verantwoordelijk?”

Natuurlijk kunnen zo’n branden geblust worden, maar bosbranden zijn niet te onderschatten, daarvoor hebben we grote blusapparaten nodig. En die hebben we niet. “Van Franse collega’s hoor ik dat als het misgaat, we niet zeker kunnen zijn dat ze ons komen helpen. Ook zij zitten dan waarschijnlijk met bosbranden. Ik vraag me af of we voorbereid zijn op zo’n scenario.”

Bio van Jill Peeters

Meer Over:

Jill Peeters