.
Jeroen Meus
woensdag 2 september 2020

Jeroen Meus over zieke broer Wim: ‘Dat was confronterend’

Jeroen Meus heeft levensles van ziekte broer geleerd.


Zo’n anderhalf jaar geleden vertelde Jeroen Meus in ‘De Columbus’ op Eén over zijn zieke broer Wim. Bij Wim werd een tijdje eerder darmkanker vastgesteld, nieuws dat héél hard aan kwam bij de familie Meus. Jeroen vertelde destijds dat zijn broer ongeneeslijk ziek is, vandaag klinkt het dat er hoop is.


Jeroen Meus staat deze week in het weekblad Humo. Tijdens het interview komt ook de toestand van zijn broer aan bod. “Wim is chronisch ziek, en daardoor ben ik chronisch verdrietig. Maar er is vooral veel hoop: we blijven geloven dat de wetenschap een oplossing zal vinden”, klinkt het uit de mond van Jeroen Meus. Dat er nu hoop is, dat klinkt alvast een beetje positief. Elke sprankel hoop is er één om te koesteren. Wat een contrast met twee jaar geleden, toen de diagnose gesteld werd. “Ik was aanvankelijk zó kwaad, zó radeloos. Maar mijn broer zelf heeft het allemaal bewonderenswaardig snel aanvaard. Het was hij die me op een bepaald moment zei dat hij het allemaal een plaats had gegeven, en dat het misschien wel tijd werd dat ik dat ook deed. Dat was confronterend, maar hij had gelijk”, geeft Jeroen Meus toe.


“Ik sta met bewondering te kijken naar mijn broer. Hij is zo krachtig! Zo vitaal! En zijn ziekte heeft onze relatie echt deugd gedaan. ‘Ik hou van jou’: dat zeggen wij nu gewoon tegen elkaar. Dat is de schoonheid van het verdriet. Niet dat ik dat verdriet cultiveer, hoor – was het er maar gewoon niet. Het is klote, punt. Maar je moet wel een manier vinden om ermee om te gaan. Je moet ’s ochtends opstaan en beseffen: ‘Heerlijk! Hóp, de dag in!’»

Het volledige interview lees je deze week in Humo.

Bio van Jeroen Meus

Meer Over:

Jeroen Meus