.
Jeroen Meus
zondag 17 maart 2024

Jeroen Meus: “Je hebt geen garantie dat het zo gaat”

We doen het om onszelf te beschermen

Het heeft Jeroen Meus wat tijd gekost om de dood van zijn broer een plaats te kunnen geven. Zo’n verlies is natuurlijk verschrikkelijk en dat heb je niet op 1,2,3 verwerkt. Verdriet heeft hij nog altijd, maar op een andere manier.

“Het zou naïef zijn om te denken dat het ooit kán verdwijnen. Maar ik heb het gepolijst, minder hoekig gemaakt. Ik snij me er niet meer elke dag aan. Sinds de dood van mijn broer zit er een melancholie in mij die zich niet laat wegjagen. Ik ben op elk moment voor 50 procent gelukkig en voor 50 procent verdrietig.' Dat herken ik. Het is niet zo dat geluk en verdriet een beurtrol hebben. Neen, ze komen samen”, zegt Meus in Humo.

De dood komt jammer genoeg nooit op het juiste moment en je hebt op dat vlak niks te willen. Dat we geloven dat grootouders eerst komen te gaan, daarna de ouders en dan pas de kinderen denken we vooral uit zelfbescherming.

“Maar je hebt geen enkele garantie dat het ook zo gaat. Misschien is het goed dat we onszelf die naïviteit aanmeten, zorgt het ervoor dat we lang zorgeloos door het leven kunnen stappen. Maar ik ben ze kwijt. Ik heb de dood heel lang een afschuwelijk, bijna grotesk concept gevonden - het absolute tegendeel van het leven. Nu weet ik dat dat niet klopt. De dood hoort bij het leven, is er een deel van en zorgt er net voor dat dat leven zo boeiend is.”

Bio van Jeroen Meus

Meer Over:

Jeroen Meus