.
News Image

Jeroen Brouwers viert 75 jaar

Weinig schrijvers hebben zoveel invloed op andere schrijvers gehad als Jeroen Brouwers. Van Lanoye tot Verhulst, van Giphart tot Vekeman: allemaal zijn ze op een of andere manier schatplichtig aan de schrijver die in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren weigerde.

In april wordt Jeroen Brouwers 75 jaar: voor Behoud de Begeerte en Toneelhuis het uitgelezen moment om hem met medewerking van tal van schrijvers te vieren, en wel op zaterdag 25 april 2015 in de Bourlaschouwburg te Antwerpen.

Aan het hommageprogramma werken mee, meestal live op de planken, een enkele keer middels een videobericht: Peter Buwalda, Walter Van den Broeck, Elise Caluwaerts, Guy Cassiers, Yannick Dangre, Ellen Deckwitz, Ronald Giphart, Tom Jansen, Tom Lanoye, Paul Mennes, Ann Meskens, Griet Op de Beeck, Yves Petry, Piet Piryns, Mizzi Van der Pluym, Dirk Roofthooft, Johan Vandenbroucke, Frank Vander linden, Christophe Vekeman, Peter Verhelst, Dimitri Verhulst, Niña Weijers en Joost Zwagerman.

Zijn recentste roman, Het hout, werd unaniem jubelend ontvangen en is genomineerd voor de Gouden Boekenuil, die op 30 april zal worden uitgereikt.

‘Opnieuw uitmuntend gecomponeerd. (…) Het hout excelleert in groots opgezette tableaus, te ontdekken als een veelluik waarin oneindig veel details, allegorieën of parafernalia verstopt zitten.’ – **** De Morgen

Brouwers heeft de gewoonte zijn manuscripten te schrijven op papier dat hij toevallig voorhanden heeft. Van de eerste pagina's van Het hout die Brouwers op een oude broodzak schreef, is een facsimile gemaakt. Deze is ingesloten in de nieuwe luxe, gebonden editie van Het hout die binnenkort verschijnt.