.
News Image

Jens Dendoncker heeft zelfmoordpoging achter de rug

Jens Dendoncker blikt moedig terug op donkere periode…


Jens Dendoncker kennen we als vrolijke comedian, maar de 28-jarige West-Vlaming heeft een donker kantje. En daar is zijn zelfmoordpoging het grootste bewijs van. Jens Dendoncker was begin 20 toen het licht uitging en hij een zelfmoordpoging ondernam tijdens een weekend met de jeugdbeweging. Gelukkig vonden zijn vrienden hem op tijd… Maar toen hij gevraagd werd om ambassadeur te worden van Rode Neuzen Dag wist hij dat zijn verhaal anderen kon helpen…

Dankzij een goed sociaal netwerk, een opname in de psychiatrie en therapiesessies overwon Jens z’n depressie. En nu wil hij zijn persoonlijk verhaal delen met wie het nodig heeft. “Omdat iedereen steun kan gebruiken om zich beter te wapenen tegen ‘de grote boze wereld’,” aldus Jens in Het Laatste Nieuws. “Waar moet jij je op jouw leeftijd zorgen over maken?” was een zinnetje dat Jens vaak te horen kreeg als jongere, en dat nu nog steeds door volwassenen gebruikt wordt als ze tegen hun opgroeiende kinderen praten. Dat bewijst dat jongeren vaak niet au sérieux genomen worden, aldus Dendoncker.

Jens Dendoncker noemt het nog steeds een probleem dat jongeren niet serieus genomen worden. “Terwijl depressie u net zo kan overvallen als een griep of chronische ziekte,” aldus de comedian in Het Laatste Nieuws. “Mijn depressie was sterk verweven met de epilepsie die ik al sinds mijn 13de heb. Mijn aanvallen waren slechts een chemische reactie, maar ik voelde me een aansteller.” Gelukkig had Jens begripvolle ouders en leerkrachten, maar niet iedereen heeft zo’n vangnet, beseft Jens Dendoncker.

Een paar dagen voor zijn zelfmoordpoging had Jens nog ‘no way’ geantwoord mocht iemand vragen of hij zelfmoord zou overwegen. En een paar dagen later dacht hij daar al hetzelfde over. “Het was een momentopname, maar het is wel gebeurd.” Jens vervolgt: “Waanzinnig ook hoeveel mensen achteraf kwamen vertellen dat ze ook met zelfmoordgedachten kampten. Zelfs vrienden die dicht bij mij stonden. Hoe had ik dat kunnen missen?”

Jens wil als ambassadeur van Rode Neuzen Dag dan ook doorgeven dat in elke jongere potentieel zit. “Kon ik 10 jaar terug in de tijd gaan, had ik tegen mezelf gezegd: ‘Jens, nu voelt het allemaal behoorlijk shit, maar het wordt echter beter’,” onthult Jens in Het Laatste Nieuws. “Als ik, als dikke West-Vlaming, al op tv kom? Dan kan iedereen wel iets,” neemt Jens Dendoncker zijn rol als nieuw gezicht van Rode Neuzen Dag op zijn grappige manier op. En dat is wel een tip die Jens nog wil meegeven: “Het leven is gemakkelijker met een passie. Of dat nu boekhouden, monumenten namaken met lucifers of Lego is: het maakt geen fluit uit. Je moet ze alleen zien te vinden,” geeft Jens Dendoncker nog wat wijze raad in Het Laatste Nieuws.