.
Jens Dendoncker
zaterdag 19 november 2022

Jens Dendoncker: “Dat zou bij mij niet anders zijn, dacht ik”

Hij heeft vijftien jaar geprobeerd

Iedereen weet dat epilepsie het leven van Jens Dendoncker er niet eenvoudig op maakt. Hij kampt er al mee sinds zijn 14de en dat heeft al voor heel wat ongemakken gezorgd.

“De week nadat ik mijn eerste aanval kreeg, kreeg ik nog één. ‘Epilepsie’ zei de dokter, en dat hoefde niet zo erg te zijn want negen van de tien mensen waren geholpen met een pilletje, zei hij. Dat ging bij mij niet anders zijn, dacht ik. Maar dat was het dus wel”, zucht Jens in Het Laatste Nieuws.

Jens probeerde allerlei pillen uit, maar niks hielp. En dat maakt een puberende jongen niet meteen de vrolijkste persoon op de wereld.

“Tegen het zesde middelbaar had ik een pillendoos zoals de oude mensen. Ik nam er zestien per dag. Een jaar of vijf geleden heb ik gezegd: ‘We zijn nu vijftien jaar aan het prutsen, ik stop ermee.’ Sindsdien neem ik geen anti-epileptica meer en ik merk het verschil niet met ervoor. Ik heb af en toe nog een aanval, maar dat is niet nieuw, zo was het altijd al.”

Rond dezelfde periode dat Jens geconfronteerd werd met zijn epilepsie, kwam hij op de kunstacademie van Brugge terecht, zijn grote redding. “Was ik niet op de academie toegekomen, ik had waarschijnlijk acht keer m’n derde middelbaar moeten overdoen en ik was vandaag nog altijd niet afgestudeerd.”