.
Jan Verheyen
dinsdag 15 juni 2021

Jan Verheyen: “moet ik dat geld dan weigeren?”

"Ik snap hun frustratie."

Jan Verheyen krijgt van het Vlaams Audiovisueel Fonds maar liefst één miljoen euro subsidies om zijn film rond de brand in de Inno te draaien. En daar kreeg de regisseur heel wat kritiek op…

“Als je hier in Vlaanderen je kop boven het maaiveld uitsteekt, mag je de zeis verwachten”, reageert Jan Verheyen in Dag Allemaal op de hevige reacties. “Ergens begrijp ik het ook wel, moet ik zeggen."

“Er studeren elk jaar 40 à 50 regisseurs af, die verwachtingen en dromen hebben”, verduidelijkt Jan Verheyen in het weekblad. “En die vaak weinig of geen impact hebben met hun eerste film, als ze die al kunnen maken. Ik snap hun frustratie. Maar wat moet ik daarmee doen? Die subsidie weigeren? Ze aan anderen uitdelen?”

Bovendien relativeert Jan Verheyen dat bedrag: “Dat miljoen dekt trouwens maar 20 procent van de kosten. Weet je hoeveel geld de doorsnee Amerikaanse studiofilm kost? Tussen 75 en 150 miljoen euro. Dan wordt dat bedrag wel heel relatief”, klinkt het bij de regisseur in Dag Allemaal.

“En ik draai ook films zonder steun van het Fonds, hé. Voor de ‘Kampioenen’-films is zelfs nooit steun gevraagd”, benadrukt Jan Verheyen.

Bio van Jan Verheyen

Meer Over:

Jan Verheyen