.
Jan Verheyen
vrijdag 27 januari 2023

Jan Verheyen: “Je kan in de tegenaanval gaan of net niet”

Hij heeft zo zijn eigen mening over ‘woke’

De dag van vandaag is het best moeilijk om zorgeloos door het leven te gaan zonder dat we iemand kwetsen met een opmerking, een mopje of een gebaar. Woke zijn heeft ons hele leven een beetje overgenomen en niet iedereen kan daar evengoed mee om.

“Eigenlijk is de basisgedachte van woke dat we onszelf de vraag stellen hoe we respectvol met elkaar kunnen omgaan. De meest positieve definitie van woke is hoe we met z’n allen nadenken over de evolutie van maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld Zwarte Piet”, zegt Jan Verheyen in Tv Familie.

Voor heel wat mensen is er niks mis met Zwarte Piet, terwijl het voor andere mensen een kwetsende karikatuur is gebaseerd op racistische stereotypen.

“Je kunt in de tegenaanval gaan en dwepen met het woord ‘traditie’. Of je kan je afvragen hoe je die traditie in ere kunt houden op een manier die niet aanstootgevend is voor mensen met een donkere huidskleur. Daar heb ik geen problemen mee. Maar als één en ander gepaard gaat met ideologische krampachtigheid waarbij je bijna een soort van gedachtenpolitie krijgt….”

Dan gaat het volgens Jan een verkeerde en gevaarlijke weg op. “Tv-programma’s, liedjes en films uit het verleden worden verbannen omdat ze niet meer zouden beantwoorden aan de nieuwe normen die we nog volop aan het definiëren zijn. Bij de VRT analyseerde een schimmig comité oude afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’. Om dan te beslissen: dit mogen de mensen nog wél zien en dat niet meer.”

Bio van Jan Verheyen

Meer Over:

Jan Verheyen