.
Jan Verheylen en Lien Willaert
dinsdag 18 juni 2024

Jan Verheyen: “Er scheelde iets aan mij”

Maar hij kan niet zeggen wat

Het had niet veel gescheeld of Jan Verheyen en Lien Willaert waren geen koppel meer geweest. Jan ging door een heel moeilijke periode en dat woog enorm op de relatie van de twee.

De regisseur moest de pauzeknop indrukken en trok met zijn vrouw en dochter Anna op wereldreis. Wat er precies aan de hand was met Jan, weet hij eigenlijk zelf niet.

“Een depressie of een burn-out wil ik het niet noemen, maar er scheelde iets aan mij. Ik ergerde me vaak, had een kort lontje en stelde vast dat ik me meer en meer ging gedragen als een verbitterde oude man”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Een belangrijke oorzaak daarvan was corona. De filmwereld was heel erg veranderd en voor het genre dat hij maakt, is er nog maar weinig plaats.

“Het gaat om budgetten. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de romantiek van films draaien in Vlaanderen. Je moet creatief zijn met doorgaans schaarse middelen. Maar om drie uur 's nachts onder een lekkend afdak koude pizza staan eten? Been there, done that. Ik merk bovendien dat de attitude is veranderd op een set. Toen wij vroeger films maakten, waren we supertrots en gemotiveerd. 'Wij tegen de wereld', was het gevoel. Nu staan mensen 'op hun werk'. De bloeiende Vlaamse filmwereld waarvoor ik samen met heel wat anderen heb gestreden, is in crisis.”

Bio van Jan Verheyen en Lien Willaert