.
Jan Verheyen en Lien Willaert
zondag 30 augustus 2015

Jan Verheyen: alsof er een bom ontploft is

Showbizz-Site sprak met Jan Verheyen nadat zijn huis vernield werd.


Wat een drama voor Lien Willaert en Jan Verheyen. De twee hebben een onrustige nacht achter de rug. Lien en Jan werden vannacht gewekt door het onweer dat over Ruddervoorde trok. Dat onweer zorgde in grote delen van Oost- en West-Vlaanderen voor grote schade. Zo ook in Ruddervoorde waar filmmaker Jan Verheyen samen met zijn vrouw Lien Willaert en dochtertje Anna woont. We zijn letterlijk dakloos, vertelt Lien Willaert. De schade aan hun huis is enorm. Ramen er letterlijk uit geknald, het is één grote ravage en het onweer begint opnieuw...

Het is alvast geen prettige zondag voor Lien en Jan die het ondanks alle ellende goed stellen. Wij belden zondagochtend met Jan Verheyen.

Whoow, de Showbizz-Site die ons belt, er is momenteel echt weinig showbizz in mijn leven, reageert de filmmaker meteen. Ondanks de niet te overziene schade aan zijn woning blijft Jan even gedreven vertellen over wat er is gebeurd. Wel, de brandweer is momenteel volop bezig aan onze woning. Volgens de brandweer is er deze ochtend vroeg een plaatselijke windhoos over de wijk waarin we wonen getrokken. Niet alleen onze woning is zwaar getroffen, ook twee andere panden in onze straat zijn zwaar beschadigd. Het is duidelijk dat het echt een plaatselijk fenomeen was wat er is op een relatief kleine oppervlakte schade aangericht, vertelt Verheyen aan de telefoon.

Echt alle clichés kloppen. Onze woning ziet eruit alsof er een bom is in ontploft. Er staat nog amper glas in de rampen. Drie ramen op de bovenverdieping zijn gewoon weggeblazen en er ligt zelfs eens deel van het glas bij de buren in de tuin. Verheyen mag blij zijn dat er geen lichamelijke schade is en dat er alleen materiële schade is. Maar die materiële schade is niet te overzien. De voordeur die goed in slot was, is door de windhoos gewoon uit het slot gegaan en opengewaaid. Zelfs een grote raampartij van 5 op 5 meter is van binnenuit naar buiten gevlogen en ligt deels in het binnenzwembad. En daar blijft het helaas niet bij.

Ook het dak werd opgetild vertelde de brandweer me. De airco-units die op het dak stonden zijn losgekomen en de regen die op het dak viel is langs die gaten naar beneden gekomen. Er is dus niet alleen veel glasschade, ook een deel van het interieur moest eraan geloven. De beelden die Lien Willaert op Instagram plaatste, maakt veel duidelijk. Het lijkt wel of we in aardbevingsgebied zitten, voegt Verheyen er nog aan toe. Maar hoe moet het nu verder? De woning van Lien en Jan zou totaal onbewoonbaar zijn maar is dat ook effectief het geval vragen we aan de getroffen filmmaker.

De brandweer is hier nog wel even bezig vrees ik. Maandag komt er iemand van de verzekering langs. We kunnen dus nog niet beginnen opruimen en mogen dat trouwens ook niet. We kregen de raad om alles te laten liggen. Ik denk zelfs dat er een gespecialiseerd bedrijf aan te pas zal komen want overal ligt glas. Ik denk niet dat we daar zelf aan kunnen beginnen. Er is enorm veel schade aan de woning van Lien en Jan maar het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt. Met wat pech waren ze zelf door het rondvliegende glas getroffen. Maar kunnen Lien en Jan dan weer in hun woning?

Neen, we gaan hier vannacht zeker niet kunnen slapen. Ik denk dat we de eerstvolgende nacht bij mijn schoonouders zullen intrekken. Jan heeft geen idee hoelang hij elders onderdak zal moeten zoeken. Weken, maanden? Laten we niet overdrijven, ik hoop dat de schade snel hersteld zal zijn en dat we hier snel weer kunnen intrekken. Toch vrees ik dat we voor minstens 100.000 euro schade hebben. Het is nu aan de verzekering om de precieze schade vast te komen stellen. De brandweer probeert erger te voorkomen want er is een nieuw hevig onweer op komst. Hopelijk kan erger effectief voorkomen worden.

Je ziet zo'n beelden vaak op televisie maar als je er dan middenin zit, weet je pas wat die mensen meemaken, vertelde Jan Verheyen aan de telefoon. We hadden nog wat langer met Jan willen praten maar Jan zit met een ander probleem. Sorry Showbizz-Site, mijn batterij is zo goed als leeg. Ik ga je nu moeten laten. Hopelijk tot snel in betere omstandigheden, vertelt Jan Verheyen nog snel voor de lijn verbreekt en hij weer met beide voeten in de realiteit staat. We wensen Lien en Jan Verheyen sterkte. Je droomhuis zo beschadigd zien kan geen pretje zijn, laat staan dat je nadien nog heel de opkuis mag doen en je nog een hele papiermolen moet doorlopen.

Bio van Jan Verheyen en Lien Willaert