You are here

Jan Van Looveren door oog van de naald

21/05/2018 06:50-

Jan viel in slaap op de motor.

Op zondagochtend is er op Radio 2 De Rotonde met Christel Van Dyck. Zondagochtend kwam Jan Van Looveren langs voor een lang maar vooral warm gesprek. Iedereen kent hem als de Joeri maar Jan is ook een begenadigd acteur. Nochtans begon de carrière van Jan Van Looveren in een bakkerij, zijn eigen bakkerij zelfs.

Jarenlang jaagde Jan Van Looveren zijn droom na: acteur worden. Naar school gaan deed hij niet graag, studeren dus evenmin. “Ik wilde spelen, op een podium staan, ik wilde zingen. Dat was al van mijn zes jaar dat ik dacht ‘dat is hét’. Dat voelde ik, dat wou ik doen . Dat moest gebeuren.” Thuis waren ze het niet met de wens van Jan eens: naar de studio Herman Teirlinck gaan was zelfs niet bespreekbaar. Jan volgde de goede raad van zijn vader en ging met zijn handen aan de slag en volgde een opleiding als bakker. Dat hij een bakkerij kocht, dat was een impulsieve beslissing die Jan nam toen hij 21 jaar was. “Dat was op een zaterdag of een zondag. Ik was de avond ervoor uitgeweest, had wat pinten gedronken toen een vriend van mijn vertelde dat er een bakkerij in Kapellen te koop stond.” De bakker was van de één op de andere dag gestopt en de winkel was al een tijdje dicht. Met een kater is Jan naar de bakkerij gereden, hij moest 5 miljoen Belgische Frank betalen en moest 10% voorschot betalen. Zonder zijn ouders in te lichten kocht Jan een bakkerij, amper één week later stond Jan al in de bakkerij met één bakkersgast. Uiteindelijk zou hij in die zaak 7 mensen tewerkstellen. Op topdagen bakte Jan zelfs 2.000 pistolets. Een bakkerij runnen, dat was hard labeur. En dan combineerde Jan zijn bakkerij nog met een opleiding als acteur. Maar acteren in combinatie met zijn werk als bakker, dat was niet te doen. Jan Van Looveren stond ’s nachts en ’s morgens in zijn bakkerij, de passie voor tonaal was zo groot dat hij er volledig voor ging.

“Ik sliep toen amper 4 tot 5 uur per nacht. Op een bepaald ogenblik is er dan iets gebeurd waardoor ik een verwittiging kreeg om daarmee te stoppen. Ik heb een zwaar motorongeval gehad, ik ben op de expresweg in slaap gevallen op de motor, ben door het rode licht gereden en op een andere auto gereden. Mijn lichaam was op en dat was voor mij de reden om ermee te stoppen.”

Meer nieuws over:

Jan Van Looveren, Christel Van Dyck

Gerelateerde bio's: