.
News Image

Jan Jaap van der Wal verhuist definitief naar Vlaanderen

Televisiemaker verhuist naar België.


Jan Jaap van der Wal heeft het helemaal gemaakt in Vlaanderen. Binnenkort zien we de televisiemaker zelfs als acteur aan het werk. Jan Jaap nam dan ook een belangrijke beslissing: hij verhuist definitief naar Antwerpen.



Vanaf 15 mei zien we Jan Jaap van der Wal aan het werk in Fiskepark, de nieuwe fictiereeks van Tomas De Soete. Jan Jaap kruipt er in z’n meest cynische alter ego… Waarom houdt de Vlaming zo van de presentator?



Momenteel pendelt Jan Jaap van der Wal tussen Vlaanderen en Nederland. Van maandag tot donderdag woont hij in Antwerpen en vrijdag tot zondag verblijft hij bij vrouw en kind in Katwoude in Nederland. Maar binnenkort hoeft hij niet meer te pendelen. Jan Jaap verhuist binnenkort immers definitief met vrouw en zoontje Tove naar Antwerpen. “Dat gebeurt zelfs binnenkort,” klinkt het bij de Nederlander in Dag Allemaal. Waarom die keuze?



“Eva is hier graag, De Ideale Wereld gaat zeker nog een jaar verder met mij. En Eva en ik hebben veel vertrouwen in het Vlaamse onderwijs,” en vooral dat laatste speelde een cruciale factor in hun beslissing om naar Vlaanderen te verhuizen. “Vanaf september willen we onze zoon naar een schooltje in Antwerpen sturen. En als hij hier naar school gaat, is het natuurlijk de bedoeling dat we nog een hele tijd blijven,” laat Jan Jaap van der Wal in z’n kaarten kijken.



Vorig jaar brandde het Nederlandse huis van de presentator in Katwoude helemaal af, maar met die brand heeft zijn beslissing niets te maken. Het huis is ondertussen immers volledig heropgebouwd. “Ik heb ’n legertje bouwvakkers opgetrommeld en die hebben heel hard gewerkt. Het ziet er precies hetzelfde uit als voordien,” aldus Jan Jaap over z’n Nederlandse woonst. Maar ondertussen heeft de Vlaming Jan Jaap omarmd. En dat gevoel is wederzijds…



Sinds hij meedeed aan De Slimste Mens ter Wereld is zijn populariteit in Vlaanderen enkel in stijgende lijn gegaan. Jan Jaap weet ook waarom hij zo goed aardt in Vlaanderen. “Dat ik rustig en bescheiden van inborst ben, heeft daar veel mee te maken, denk ik. Niemand kan van mij zeggen dat ik ‘die drukke, luide Hollander’ ben. Want daar hebben Vlamingen een hekel aan,” onthult Jan Jaap in Dag Allemaal. “Ik kan me goed schikken naar de volkse aard van de Vlaming,” klinkt het bij de Nederlander. Jan Jaap werkt ook graag in Vlaanderen omdat hij hier meer z’n ding kan doen…



“De tenen in Nederland zijn wat langer,” noemt Jan Jaap het, die de hele hetze rond Zwarte Piet aanhaalt als voorbeeld. “Ik werk eigenlijk liever in Vlaanderen. Ik heb in geen tijd contact met de bazen van Woestijnvis of de VRT. Die lijnen zijn veel korter dan in Nederland.” Jan Jaap van der Wal geeft ook toe dat je veel sneller feedback krijgt in Vlaanderen. Al snel kreeg hij te horen dat ze tevreden waren van zijn werk bij De Ideale Wereld en met hem verder willen gaan. “Dat brengt rust,” aldus Jan Jaap van der Wal in Dag Allemaal.


Bio van Jan Jaap van der Wal