You are here

James Cooke heel bang voor de dood

06/12/2019 07:24-

En toch gaat het er een programma over maken.

Gazet Van Antwerpen pakt vrijdag uit met het nieuws dat James Cooke een docureeks met terminale patiënten gaat maken. De presentator en ondernemer wil de dood bespreekbaar maken. “Durf aan een stervende te vragen hoe het met hem gaat”, vertelt hij in de vrijdagkrant.

Het programma met de titel “Leef!” is een docureeks over mensen die de dood recht in de ogen kijken. “Een positieve titel, waarmee we willen aantonen dat je het thema ook anders kan benaderen”, vertelt James in de krant. Mensen die terminaal zijn, hebben nog maar één uitzicht, dat van de dood. Om die mensen volledig te leren kennen, zal James zelf een week bij die mensen intrekken, een rechtstreeks gevolg van ‘Gert Late Night’. “Ik heb bij Gert Late Night gemerkt dat het een wereld van verschil maakt als je samen opstaat en samen gaat slapen. Hoe mensen door het samenzijn kunnen ontdooien. Pas dan dring je door tot de kern.”

James wil sterfelijkheid bij mensen bespreekbaar maken. “We moeten bewuster omgaan met terminale mensen en geen bocht meer maken rond palliatieve zorg uit angst voor tristesse. Hoe voel je je? Kan ik iets voor je betekenen? Dat moeten we vragen”.

James Cooke ging de dag voor de dood van Marieke Vervoort bij haar langs. “Dat was ongelooflijk, in de wetenschap dat ze er twaalf uur later niet meer zou zijn. We hebben gebabbeld en een glaasje bubbels gedronken. En ze nam ook een selfie en ik vroeg haar waarom. Omdat ik die nog wou, zei ze. Ook al zal ik er niet meer naar kunnen kijken. Het gaf haar voldoening en mentale rust. Dat is de kant die we uitwillen met het programma”, vertelt James in Gazet Van Antwerpen.
James Cooke is een prille dertiger maar bang voor het einde. “Het is iets waar ik moeilijk mee om zou kunnen, want ik ben een controlefreak die niet kan loslaten. Ik denk dat ik ook voor mezelf iets uit het programma wil halen en dat ik veel ga leren”. En toch staat James niet echt in de kijker, het programma is voor hem een serieuze uitdaging. “Ik zal wel een stap terug moeten zetten, want ik wil maar één ding vertellen en dat is hun verhaal.”

Meer nieuws over:

James Cooke

Gerelateerde foto's:

Persvoorstelling Smoet

James Cooke - Gent - 12/02/2019

Dancing With The Stars: compilatie

James Cooke - Lint - 07/12/2018

Bij Medialaan

James Cooke - Vilvoorde - 25/12/2018

Gerelateerde bio's: